Министър Юлиан Попов: Хубаво е сградите да харчат по-малко енергия, но вече не е достатъчно

0

Освен да пести, консумира и произвежда, сградата може и да съхранява енергия, заяви министърът на околната среда и водите Юлиан Попов в началото на Форума за устойчиво развитие, който се провежда в София като част от Световната седмица на зеленото строителство.

Освен да съхранява енергия, може и да играе важна роля в енергийната система в търговията и балансирането на енергия. Когато започнем да гледаме на сградата по този начин, ще разберем, че тя от един консуматор се превръща в енергиен център, коментира министърът, цитиран от БТА.

Според него подходът към сградите, че те просто трябва да харчат по-малко енергия, е разумен, но не е достатъчен. Сградите вече започват да играят много активна роля в енергийната ни система, каза още Попов.

Много ми се иска да видим в България този подход към сградата, който ще реши не само проблемите на сградите, чистия въздух и разходите за енергия, но може да започне да решава проблемите въобще на енергийната система на България. И не само на България, защото се намираме в напълно интегриран международен пазар, коментира Юлиян Попов. Бързо се движим към електрификация на енергийната система. Едва ли ще стигнем 100 % електрификация на всичко, но сега около 20 % от енергийния поток е електричество, сигурно ще стигнем до 50-60 %, а може и повече, смята той.

Според министъра това, че не сме се газифицирали сега е голямо предимство. По думите му държави като Австрия, Германия и Великобритания изразходват милиарди и полагат огромни усилия, за да дегазифицират техния сграден сектор. България е в добра позиция с 3-4 % директна газификация да премине към по-модерно електрифицирано отопление и енергийно захранване на сградите, каза още Попов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече