Премиерът Денков след среща със синдикатите: Въпреки протестите днес трябва да приемем териториалните планове

0

Днес трябва да приемем териториалните плановете, а утре да ги изпратим към Европейската комисия, заяви пред журналисти министър-председателят Николай Денков, който тази сутрин покани на среща президентите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ Пламен Димитров и Димитър Манолов. Те са разговаряли във връзка с териториалните планове за справедлив преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник, но не са постигнали разбирателство. 

По информация на БНР отговорите, дадени от Денков, не са удовлетворили синдикатите и хората по места ще решават как да продължат протестите.

„Президентът на КНСБ настоя правителството и партиите от управляващата коалиция да предприемат всички необходими действия пред Европейската комисия за отлагане на срока за представяне на териториалните планове за справедлив преход“, информират от КНСБ.

От КТ „Подкрепа“ пък посочват, че очакванията на протестиращите не са се оправдали и че правителството ще разгледа проектите на териториалните планове „с козметични промени“.

„Решението на правителството за одобрение на документите в сегашния им вид ще обезсмисли едно бъдещо споразумение на министър-председателя и синдикатите“, коментират още от синдиката.

„Загробването на българската енергетика е престъпление, което няма да позволим. Искаме да се създаде механизъм за капацитет или чрез друг подход да се гарантира сигурността на електроенергийната система“, посочват още от КТ „Подкрепа“.

„Ако не бъдат приети териториалните планове, България може да загуби, освен над 1,4 млрд. лв. по плановете, свързани със Стара Загора, Кюстендил и Перник, още 3 млрд. лв. по плановете, свързани с всички останали териториални планове“, обясни премиерът.

Въпреки протестите, на извънредното заседание на Министерския съвет днес ще бъде разгледан Проект на решение за одобряване на нови приоритети по програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г. и на проекти на териториални планове за справедлив преход на Република България за районите от ниво NUTS3 – Стара Загора (и прилежащите общини), Кюстендил и Перник, като част от програмата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече