Разбиха престъпна група, изнасяла за Русия военни стоки

0

Организирана престъпна група за износ на стоки с двойна употреба от България към Русия в нарушение на наложените от ЕС санкции във връзка с войната в Украйна е била разкрита и неутрализирана вчера при съвместна операция на ДАНС, МВР и прокуратурата, съобщиха на брифинг от службите. В пресконференцията участваха заместник-главният прокурор Мария Павлова, главният секретар на МВР Живко Коцев, шефът на ДАНС Пламен Тончев и Ваня Христева, окръжен прокурор на Пловдив.

Спецакцията е проведена на територията на няколко областни града по досъдебно производство, образувано под надзора на Окръжната прокуратура в града под тепетата.

По думите на прокурор Павлова един от организаторите е регистрирал търговско дружество в Пловдив, което е закупувало различни по вид стоки с двойна употреба на обща стойност около 4 млн. лева – оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и други, които са складирани в жилище.

„Там са преопаковани и подготвяни за износ от през аерогара София с крайна дестинация Руската Федерация“, обясни Мария Павлова.

Заместник-главният прокурор добави, че дейността на групата е наблюдавана от службите за сигурност съвместно с партньорските служби.

„В началото на октомври по повод засечена дейност на членове на групата в прокуратурата на Република България е постъпил сигнал от ДАНС, на база на който е образувано незабавно досъдебно производство“, обясни Павлова.

Тя съобщи, че са задържани всички членове на престъпната група, като част от тях са арестувани на летище София при опит да напуснат страната с крайна точка на пътуване Русия. Извършени са обиски и претърсвания, разпити на свидетели, включително и пред съдия.

Задържани са 12 души, сред които петима чужденци. На всички са повдигнати обвинения.

Според нормативната уредба изделие или технология с двойна употреба се използват за граждански цели и не са предназначени за военна употреба, но потенциално биха могли да имат военно приложение, или да се използват за производство на военни изделия.

„Търгували са с тези стоки и технологии, изнасяли са ги за военните действия в Украйна. Задържаните лица са 12 на брой, 5 от тях са чужди граждани. Трима от тях са от Руската федерация, един албански гражданин и един беларуски гражданин“, уточни главният секретар на МВР Живко Коцев.

Той съобщи, че при разследващите действия в София, Варна, Пловдив и Велико Търново са иззети множество доказателства , които са относими към престъпната дейност на лицата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече