Пуснаха под гаранция кандидат-кмета на Дупница, осъден на затвор в Гърция за фалшиво евро

0

Апелативният съд в София отмени определението на Окръжен съд – Кюстендил, с което на кандидата за кмет на Дупница Методи Захаринов е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, и му определи парична гаранция от 2 500 лева, съобщиха от съда.

На Захаринов беше наложен постоянен арест във връзка с водено срещу него дело за екстрадиция по искане на Гърция. Там мъжът е осъден през 2018 г. за шест години затвор за държане на 9 подправени банкноти от по 50 евро.

Според апелативните съдии няма опасност Захаринов да се укрие, той не представлява обществена опасност, работи, има семейство и не се е укривал.

Кандидатът за кмет заяви пред съда, че е научил за искането по време на събрание със съграждани, на което отишъл като регистриран участник в предстоящите местни избори. Веднага след постъпилата информация той се е предал на властите и е заявил готовност за пълно съдействие.

Европейската заповед за арест на Захаринов е от 18 май 2018 година, а от постановената му присъда остава да излежи 5 години 11 месеца и 27 дни.

В хода на предишното съдебното заседание, пред съда той заяви, че желае да бъде екстрадиран за Гърция по възможно най-бързия начин, но поиска по-лека мярка, за да се погрижи за възрастните си родители и децата си, преди да бъде предаден на гръцките власти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече