България, Румъния и Турция стартират противоминна операция в Черно море

0

България, Румъния и Турция работят за стартирането на противоминна операция в Черно море, съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев при откриването на международна конференция „Спечелване на мира в Украйна“, предава БТА.

Събитието е организирано от Софийския форум за сигурност със съдействието на Посолството на САЩ в България.

„Около два месеца работихме без тази информация да е публична, вече е публична“, каза министърът.

Разчитам, че в близко бъдеще тази операция ще бъде стартирана, което ще допринесе за по-високата сигурност в нашите териториални води и в изключителната икономическа зона на България. Ще допринесе и за износа на зърно от Украйна, коментира Тагарев.

По думите му терористичната заплаха е станала особено видима с терористичните актове на „Хамас“ срещу Израел и последвалото напрежение, което, може би, все още има вероятност да ескалира допълнително.

Тези събития могат да доведат до нарастване на миграционния натиск спрямо България, както и напрежение между различни групи, които поддържат едната или другата страна на конфликта. Към момента вероятността за това е много малка, каза министърът и добави:

„В тази обстановка работим с нашите съюзници – това е най-важната гаранция за нашата сигурност“.

Тагарев отново подчерта, че България ще продължи да оказва политическа, военна и хуманитарна помощ на Украйна, докато е необходимо.

Перспективите за мир в Украйна, стратегиите и начините за постигане на сигурност в Черноморския регион, ролята на НАТО и Европейския съюз и бъдещето на европейската архитектура за сигурност ще бъдат основните теми, които ще бъдат обсъдени по време на днешната конференцията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече