Еврокомисията изпрати въпроси за сделката с „Боташ“

0

Най-голямата българска компания за разпределение на природен газ „Булгаргаз“ е получила въпроси от Европейската комисия относно сделката с турската компания „Боташ“, съобщиха от Министерството на енергетиката пред БНТ.

Това е отговорът им след запитване по повод публикации, че ЕК е започнала разследване на сделката, сключена от служебното правителство през януари. Разследването идва на фона на опасенията, че българската компания е единственото дружество в Европейския съюз, което има достъп до природен газ чрез турската инфраструктура и потенциално действа като посредник за суровината. Съмненията са за възможни нарушения на правилата на ЕС за конкуренцията.

Споразумението между „Булгаргаз“ и турската бе подписано през януари т. г. и осигурява на българската газова компания достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до територията на България за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г.

От една страна договора ни с Турция е диверсификация от гледна точка на маршрутите, но още тогава не стана ясно откъде точно ще идват новите количества синьо гориво. Споразумението позволява на „Булгаргаз“ и „Боташ“ да си поделят дневния капацитет на граничния пункт Странджа-Малкочлар. Преди това междусистемната връзка се използваше за доставка на руски газ за Турция по Трансбалканския газопровод през България.

В средата на юни Министерството на енергетиката започна пълна проверка на целия процес, при който е сключен договора за покупко-продажба на природен газ. От „Продължаваме промяната“ обвиниха президента Румен Радев, че отдалечава България от Европа като сключва „тайни договори за руски газ“ чрез служебния кабинет.

На 23 юни бившият министър на енергетиката Румен Радев беше изслушан в Народното събрание, където обясни, че страната ни не е ощетена и може да опита да измени споразумението за регазификация и доставка на втечнен газ.

Новината за разследване на сделката на България с „Боташ“ се появи в публикация на Independent Commodity Intelligence Services (ICIS) вчера. Генерална дирекция „Конкуренция“ на ЕС е поискала от „Булгаргаз“ да изпрати изчерпателен списък с документи, включително информация, свързана със споразумения за доставка с „Боташ“ и резервиране на капацитет на турско-българската граница. Иска се и информация за договорите, които са сключени или са в процес на договаряне, при които „Булгаргаз“ може да действа като изключителен представител или дистрибутор за доставка на газ в България или другаде в ЕС, съобщи ICIS.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече