ЕК ще проверява и таксата, която ще взима България за руски газ

0

Таксата за транзитиране и внос на руски газ в България и договорът на „Булгаргаз“ с турската държавна компания „Боташ“ събудиха интереса на Европейската комисия. И в двата случая Брюксел иска да знае дали страната ни не изменя на приетите общностни правила за търговия с енергия – в случая с природен газ, и действа самостоятелно.

Европейската комисия съобщи, че обсъжда с България въвеждането на такса за преноса на руски газ. Оценяваме и обсъждаме с българските власти въвеждането наскоро на тази мярка, заяви говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпрос, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Санкциите на ЕС срещу Русия се определят, одобряват и преразглеждат на европейско равнище, добави той по този повод. Това е така от началото на руското нападение срещу Украйна. ЕС трябва да остане единен в подкрепата си за Украйна, заяви говорителят.

България въведе от 13 октомври енергийни вноски за вноса и транзита на природен газ с произход от Русия, фиксирани на 20 лв. за 1 мегаватчас (приблизително 100 кубически метра). Вноските (определят се и като такси, акциз) бяха регламентирани с промени в закона за прилагане на ограничителните мерки спрямо Русия.

България има право да налага такса върху вноса и транзита на руски газ, заяви премиерът Николай Денков. Въпреки санкциите срещу Русия „някои държави получиха разрешение да внасят руски газ, защото нямаха други възможности. Такива са Унгария и Сърбия. Но вече има интерконектори, така че има алтернативи и руският газ не би трябвало да се ползва с някакви специални преференции“, каза още министър-председателят.

От думите на говорителя на ЕК става ясно, че Брюксел подозира България в самостоятелно налагане на своего рода санкция срещу Русия (в случая за ограничаване на приходите от продажби на газ.)

По другия случай – говорителят потвърди съобщенията, че ЕК прави проверка на споразумението между България и „Боташ“.

Можем да потвърдим, че изпратихме искане за предоставяне на информация, каза той. Комисията следи много внимателно този въпрос и е в контакт със съответните власти и организации. Нашата цел е да следим за спазването на европейските правила за пазара на енергия. В случай на признаци за отклонения, включително за нарушаване на европейските антитръстови правила, няма да се поколебаем да вземем съответните мерки, добави той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече