Гутериш: С очите си видях ужасните последици на климатичната криза, тази лудост трябва да спре

0

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза в социалната мрежа Екс (Х), известна преди като Туитър, че по време на посещение в части от Хималаите е станал свидетел на опустошителното въздействие на глобалното затопляне върху бързото топене на ледниците и призова света да „спре лудостта“ на климатичните промени, предадоха АФП и БТА. 

„Днес в подножието на връх Еверест видях със собствените си очи ужасните последици от климатичната криза върху Хималаите“, написа Гутериш на страницата си в социалната мрежа.

Генералният секретар на ООН публикува и видеоклип, в който призовава за по-скорошно въвеждане на мерки, които да спрат повишаването на температурите с 1,5 градуса Целзий.

„Покривите на света се срутват“, каза Гутериш по време на посещение в планинския район на Еверест в Непал, като посочи, че страната е загубила почти една трета от ледовете си само за три десетилетия.

„Ледниците са резервоари за лед: тези в Хималаите осигуряват прясна вода за повече от един милиард души“, допълни той. „Когато те намаляват, намалява и дебитът на реките.“

Ледниците в Непал са се стопили с 65 процента по-бързо през последното десетилетие, отколкото през предходното, каза още Антониу Гутериш, който е на четиридневно посещение в страната.

В обширните планински вериги Хималаи и Хиндукуш ледниците са важен източник на вода за около 240 милиона души в планинските райони, както и за още 1,65 милиарда души в речните долини на Южна Азия и Югоизточна Азия.

Ледниците захранват 10 от най-важните речни системи в света, включително Ганг, Инд, Хуанхъ  (Жълтата река), Меконг и Иравади, и пряко или косвено осигуряват храна, енергия, чист въздух и доходи на милиарди хора.

Учените твърдят, че поради изменението на климата те се топят по-бързо от всякога, което излага местните общности на непредсказуеми и скъпоструващи бедствия.

„Днес съм тук, за да извикам от покрива на света: спрете тази лудост“, каза Антониу Гутериш, говорейки на фона на най-високия връх в света – Еверест.

„Ледниците се отдръпват, но ние не можем да отстъпим. Трябва да сложим край на ерата на изкопаемите горива“, каза още Гутериш.

Според Междуправителствената експертна група за климатичните промени до 2030 г. светът е на път да премине критичния праг от 1,5 градуса Целзий затопляне спрямо прединдустриалните нива.

Глобалното затопляне предизвиква каскада от екстремни метеорологични явления, включително по-интензивни горещи вълни, по-тежки суши и бури, които стават все по-силни с покачването на морското равнище.

Най-тежко засегнати са най-уязвимите хора и най-бедните страни в света, които имат малък принос за емисиите на изкопаеми горива, водещи до глобалното затопляне.

„Трябва да действаме сега, за да защитим тези, които са на първа линия, и да ограничим повишаването на глобалната температура до 1,5 градуса, за да избегнем най-лошия климатичен хаос. Светът не може да чака“, каза още Антониу Гутериш.

Топящите се ледници могат да предизвикат опустошителни наводнения на езера и реки, помитайки цели общности. „Ако обаче нищо не се промени, ледниците скоро ще пресъхнат. Това би означавало катастрофа“, добави генералният секретар на ООН.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече