Италия тресна глоби на шест гиганта заради високи цени

0

Италианският орган за защита на конкуренцията и пазара (AGCM) обяви, че е наложил глоби за над 15 милиона евро на шест компании, доставящи газ и електроенергия, които са повишили цените чрез „агресивни търговски практики“, предаде Франс прес.

Най-големите глоби са наложени на енергийния гигант „Енел“ (Enel) – 10 милиона евро, както и на „Ени“ (Eni) – 5 милиона евро, които са „променили едностранно цените за над 4 милиона потребители въз основа на договорни клаузи, които им позволяват да решат дали и кога да променят цените“, се посочва в комюнике на антитръстовия орган, цитирано от БТА.

На четири други енергийни компании са наложени глоби, вариращи от 560 евро до 5000 евро, тъй като не са направили такива големи нарушения.

Според италианския антиконкурентен орган „шестте компании са възприели агресивни търговски практики и са заставили потребителите да приемат повишенията на цените на електроенергията и газа“, които противоречат на действащото законодателство.

Заради войната в Украйна италианското правителство забрани повишението на цените на електроенергията и газа между 10 август 2022 г. и 30 юни 2023 г.

Въпреки този закон шестте компании „са изпратили на клиентите си писма, с които ги карат да приемат промените на цените през цитирания период с последвало значително увеличение на фактурите“, обяви Италианският орган за защита на конкуренцията и пазара.

Компанията „Енел“ заяви в комюнике, че „винаги е действал в пълно съответствие със законите“ и потвърди, че ще обжалва глобата.

Говорител на „Ени“ пък заяви, че компанията „е действала коректно“ и ще анализира решението на органа за защита на конкуренцията и пазара, за да представи евентуално обжалване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече