Денков: Чувстваме се като заложници на дебата между Австрия и Еврокомисията

0

„Чувстваме се като заложници на дебата между Австрия и Европейската комисия, отколкото да сме виновни за нещо, което да пречи на влизането ни в Шенген“ – това казва в интервю за австрийската обществена телевизия ORF премиерът Николай Денков. 

Няма реални аргументи срещу приемането на България и Румъния в Шенген, категоричен е той. Ако позицията на Австрия не се промени, българите според Денков ще бъдат разочаровани „и то с основание, както и ще се създаде нестабилност на Балканския полуостров“. 

„България е изпълнила техническите изисквания за Шенген преди повече от 10 години. Федералният канцлер на Австрия беше категоричен, че няма проблем с България и Румъния, а с това как работи самото Шенгенско пространство. Но ако няма проблем с България и Румъния, защо ние сме наказвани за тези проблеми, които не са създадени от двете държави“, коментира още българският премиер пред австрийската телевизия. 

„Не е просто трудно, а невъзможно да се обясни на българите защо сме в тази ситуация. Тяхното разочарование ще бъде оправдано и те заслужават обяснение защо това се случва и защо Австрия има тази позиция без аргументи за нея“. 

Премиерът е категоричен и че нашата граница е добре пазена към днешна дата.

„Оградата е ремонтирана няколко пъти и работи. Нека всеки, който се интересува, да дойде да види подобренията, направени през последната година. Не мисля, че проблемът е нашата граница. Не мисля и че имаме проблем с търсещите убежище. По-скоро това е вътрешен проблем за Австрия как да оцени какво е добро за ЕС и за самата Австрия“.

„В момента имаме проевропейско правителство, един от приоритетите ни е да бъдем приети в Шенгенското пространство. Ако тези няколко месечни усилия не бъдат оценени от Австрия, разбира се, това ще предизвика разочарование и въпроси защо се случва по този начин и каква е ролята на Австрия тук“, добавя още премиерът Денков. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече