„Унгария за унгарците“: Вижте как Орбан затяга мерките за мигрантите

0

Унгария се готви да защитава своя национален суверенитет от ЕС. Правителството на Орбан въвежда драстични ограничения за мигранти от други страни, защото никой нямал право да отнема работните места на унгарците, пише Дойче Веле.

Ограниченията срещу мигрантите, които са в сила в Унгария, и досега бяха достатъчно строги. А през ноември правителството дори ги затегна още повече. И понеже е наясно, че в сравнение със законодателството другаде в ЕС, унгарските закони срещу мигрантите са изключително ограничителни, официална Будапеща оповести, че очаква плановете на правителството да бъдат изтълкувани тенденциозно.

Новите мерки са част от пакета закони „За закрила на унгарския суверенитет“. В тази връзка правителството припомня, че Унгария е суверенна държава и принадлежала единствено на унгарците, тъй че, за да се укрепят правата на тези унгарци, трябвало да бъде възпряна масовата миграция и допълнително да се регламентират претенциите на мигрантите, особено когато идват от държави извън ЕС.

Трудовите мигранти – нежелани

Управляващите в Будапеща искаха още през лятото да уредят статута на трудовите мигранти в страната, но после се отказаха. Германският вестник „Зюддойче Цайтунг“ (ЗЦ) цитира публикации, според които премиерът Орбан отдавна е пуснал от бутилката духа на съпротивата срещу миграцията и сега просто не успява да го прибере обратно. „Населението се съпротивлява срещу мигрантите, пишат медиите, още повече, когато трябва да се конкурира с тях за работни места, жилища, медицински грижи и места в детските градини“, пише ЗЦ.

Изданието пояснява, че Унгария има сериозен проблем с работната ръка, защото много унгарци са отишли да работят в други държави от ЕС. Според Министерството на икономическото развитие страната се нуждае от половин милион нови работници и специалисти. ЗЦ припомня, че концернът „Самсунг“ вече произвежда продукти в Унгария, а друг гигант от Китай строи своя фабрика в Дебрецен, където ще бъдат открити 9000 работни места.

Германските автомобилни концерни също отдавна са стъпили в Унгария: „Ауди“ прави автомобили в Дьор, „Мерцедес“ в Кечкемет, БМВ пък отправя поглед към Дебрецен. Големите концерни вече са наели хиляди мигранти от Казахстан, Монголия, Китай и Филипините, но трябват още.

Строги ограничителни мерки

Тъкмо по тази причина правителството в Будапеща иска да уреди законово статута на гастарбайтерите – и гледа да подчертае, че ограничителните мерки са строги. Работниците от чужбина ще могат да се трудят в Унгария само в продължение на 2 години, с опция за година продължение – но само ако за конкретното работно място не кандидатства унгарец или унгарка. Категорично се изключва възможността гастарбайтерите да водят семействата си или пък да получават дългосрочна виза.

„Зюддойче Цайтунг“ пише, че молби за издаване на разрешителни за работа на чужденци ще могат да подават само трудовите агенции и фирми „със специален статут – тоест предприятия, които изпълняват проекти от „особено важен национален интерес“. Така управляващите наричат онези крупни държавни поръчки, които се осъществяват без сериозен обществен контрол.

Унгарското издание на немски език „Унгария днес“ пояснява, че работните визи за чужденци ще се издават само за точно определено работно място и за точно определен срок. При издаването ще се проверяват определени ограничителни критерии, а за мигрантите, които решат да останат незаконно в страната, ще се прилагат строги мерки, включително и задържане под стража. Изданието цитира държавния секретар Бенце Ретвари с думите, че всеки човек в страната трябва да се съобразява с унгарските закони и никой няма право да отнема работните места на унгарците.

В противоречие с европейското право

Унгарските правозащитници смятат, че новият закон за трудовите мигранти включва клаузи, които противоречат на европейското право – същото беше и с антимиграционното законодателство на Орбан. Така например младежите между 16 и 18 години се приравняват на пълнолетните, без полагащата им се специална закрила. А да забраняваш на трудовите мигранти да доведат семействата си – това така и така е неправомерно, казва Андраш Ледерер от унгарския „Хелзинкски комитет“.

Агенция „Франс Прес“ съобщава за едно допитване, стартирано от правителството във връзка с пакета закони и със „закрилата“ на страната срещу предполагаемите влияния на ЕС. Анкетираните имат само две възможности: на всеки въпрос те могат или да одобрят позицията на правителството или пък да изберат предполагаемите възгледи на ЕС. „Брюксел иска да създаде в Унгария гета за мигранти. Как се отнасяте към това?“ – гласи например един от въпросите в каталога, който официално е озаглавен „Национално допитване за защита на нашия суверенитет.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече