Денков: Първо се погрижихме да спре изтъняването на портфейла на българина

0

„Единственият смисъл този кабинет да работи е, ако България се движи в правилната посока. В полза на хората и бизнеса и към Европа. Показахме, че сме екип и се съсредоточихме върху реалните проблеми на хората“. Такъв анализ направи премиерът Николай Денков за работата на кабинета за последните 6 месеца преди началото на днешното заседание на МС. 

„Точно преди половин година поехме управлението с ясното съзнание, че отговаряме на обществените очаквания за стабилно правителство, което ще се грижи за хората и за бизнеса. Знаехме, че освен срещу часовника, ще се изправим срещу заварени проблеми, изборен популизъм, яростни политически атаки и дезинформация. Всеки ден. Бяхме наясно, че задачите са трудни, а подкрепата несигурна. Въпреки това показахме, че сме екип, който може да се отърси от политическото честолюбие, да се издигне над злободневните атаки и да се съсредоточи върху реалните проблеми“, коментира Денков.

По думите му първата задача на правителството е била борбата с инфлацията – „да спре изтъняването на портфейла на българина, но и да се подкрепи покупателната му способност“.

Инфлацията падна на нивата отпреди войната и е най-ниската от 2 години назад. Доходите изпреварват годишната инфлация. Коледата на 2023 г. ще бъде по-добра, отколкото на 2022 година. В бюджет 2024 има заложено повишение на доходите с 11%, подчерта премиерът.

Той беше категоричен, че кабинетът е започнал реформата в правосъдието „не на думи, а със съществени крачки“.

„Само преди половин година контролът върху главния прокурор и Антикорупционния закон изглеждаха като политическа утопия. А вече са факт. И въпреки, че тези усилия са важни най-вече за справедливостта в България, те се оценяват и от нашите партньори. Европа премахна специалния мониторинг и признава, че имаме всички аргументи да бъдем приети в Шенген. Сигурни сме, че Нидерландия и Австрия също го разбират“, обясни още Денков.

Министър-председателят открои още помощта за общините, работата по Блок 7 на АЕЦ „Козлодуй“, развитието в икономиката и здравеопазването.

„Въведохме мащабна децентрализация за общините. Ще получат 1 млрд. лв. през 2024, не по партиен принцип, а където има реални нужди. През януари очакваме хеликоптери, а през декември нови линейки. Дадохме началото на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, каза още Денков и продължи:

„Отблокирахме строежа на пътища и магистрали, инвестициите в икономиката надхвърлиха 6 милиарда лева. По европрограмите бизнесът може да получи 427 млн. лв. Ще плаща по-високи заплати. Ще направим трансформация от икономика на евтина работна ръка в икономика на добавената стойност“.

По думите му най-важни са хората и справянето с демографската криза.

„За да се справим с демографската криза в Бюджет 2024 въведохме мерки за отглеждане на деца. В 18-месечната програма на правителството повече от половината, 60%, ще бъдат приключени през февруари, в средата на управленската ни програма. Единственият смисъл това правителство да работи е, ако България се движи в правилната посока“, категоричен беше акад. Николай Денков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече