Историческо споразумение! Европа въвежда по-строги мерки за изкуствения интелект

0

Представители на държавите членки на Европейския съюз и на Европейския парламент постигнаха споразумение за правилата, регулиращи използването на изкуствения интелект, съобщи еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, предадоха световните агенции.

„Европа се позиционира като пионер, осъзнавайки важността на ролята си за установяване на стандарти на глобално ниво. Вярвайте ми, това е исторически ден“, заяви Бретон на пресконференция, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Споразумението бе постигнато след почти 15 часа преговори между двете страни, проведени вчера. Преди това имаше още 24 часа дебати по въпроса.

Споразумението касае въвеждането на по-строги правила основно използването на изкуствен интелект в ЕС в бъдеще, отбелязва ДПА. ЕП описа правилата като първия закон за изкуствения интелект в света.

Проектът на нормативен акт, съдържащ въпросните правила, беше предложен от Европейската комисия през април 2021 г. Според него системите за изкуствен интелект ще бъдат категоризирани в различни рискови групи. Колкото по-висок е потенциалният риск, свързан с едно приложение за изкуствен интелект, толкова повече изисквания ще има за него. ЕС се надява, че правилата, заложени в законодателството ще бъдат възприети по целия свят.

Но преговорите по разпоредбите почти се провалиха неотдавна заради въпроса за регулиране на така наречените базисни модели. Това са много мощни модели за изкуствен интелект, които могат да бъдат обучени с широк набор от данни. Те могат да формират основата за много други приложения, като например генеративните предварително обучени трансформатори.

Германия, Франция и Италия неотдавна призоваха за разпоредби, които да регулират само приложенията за изкуствен интелект, но е и за самата базисна технология, припомня ДПА.

Планираните в законодателството правила за лицево разпознаване, при което да се използва изкуствен интелект, например за цели на националната сигурност, също породиха полемика по време на преговорите, допълва ДПА.

ЕП и държавите членки предстои официално да одобрят постигнатото споразумение за правилата за изкуствен интелект, но се смята, че това е само формалност, посочва ДПА.

В идните дни двете преговарящи страни предстои да изгладят още някои детайли, които биха могли да променят все пак вида на финалното законодателство за регулиране на изкуствения интелект, допълва Ройтерс. Франс прес отбелязва, че става дума за изглаждане на технически детайли в текста.

Споразумението по новите правила изисква от основополагащите модели за изкуствен интелект да отговарят на задълженията за прозрачност, преди да бъдат пуснати на пазара. Това включва и изготвяне на техническа документация, съответствие със законите на ЕС за авторското право и разпространяване на детайлно обобщение относно съдържанието, използвано при обучението на изкуствения интелект, допълва Ройтерс.

Законодателството предвижда и изискване, че правителствата ще могат да използват биометрично наблюдение на хората в реално време на обществени места само в случаи, когато става дума за издирване на жертви на определени престъпления, за превенция на истински, настоящи или прогнозирани заплахи, като терористични атаки, или за издирване на хора, заподозрени за най-сериозни престъпления.

Споразумението забранява манипулиране на когнитивното поведение, нецелевото събиране на лицеви изображения от интернет или от охранителни камери, а също и системите за социално оценяване или за биометрична категоризация с цел намеса в политическите, религиозните, философските вярвания и убеждения, сексуалната ориентация и расовата принадлежност, допълва Ройтерс.

Потребителите ще имат правото за подават оплаквания и да получават детайлни обяснения, докато за нарушителите на разпоредбите ще има глоби, вариращи от 7,5 милиона евро до 35 милиона евро.

Бизнес групата „Диджитал Юръп“ разкритикува правилата като още едно бреме за компаниите в допълнение на другите неотдавна приети законодателства.

Групата за защита на правото на неприкосновеност на личния живота „Юръпиън диджитал райтс“ също беше критична към новия нормативен акт. Според организацията в новото законодателство се предприемат стъпки за легализиране за първи път в ЕС на публичното лицево разпознаване на живо.

Очаква се новото законодателство да влезе в сила в началото на следващата година, след като двете страни го ратифицират официално. Той ще започне да се прилага две години след това, допълва Ройтерс.

Процесът за приемане на законодателство, регулиращо изкуствения интелект в ЕС, претърпя истински шок с появата в края на миналата година на приложението Чат Джи Пи Ти – изкуствен интелект, който създава текстове, разработен от калифорнийската компания „Оупън Ей Ай“. Тази програма може за няколко секунди да състави научна дисертация, за напише поеми или да направи преводи.

Това приложение, както и приложенията за създаване на образи и звуци, разкриха на широката общественост огромния потенциал на изкуствения интелект. Но и рисковете, произтичащи от него, отбелязва Франс прес. Разпространението в социалните мрежи на фалшиви снимки, които изглеждат по-истински от истинските снимки, например би аларма за опасността за манипулиране на общественото мнение.

Относно генеративните изкуствени интелекти постигнатият компромис предвижда подход на две скорости, обобщава Франс прес. Правилата ще гарантират качеството на използваните данни при разработването на алгоритмите в основата на изкуствения интелект и за проверка дали те не нарушават законите за авторските права. Разработчиците на изкуствен интелект освен това трябва да се уверят, че звуците, кадрите и текстовете, които са произведени от такива програми, ще бъдат идентифицирани като плод на изкуствения интелект.

В сърцевината на проекта има списък от правила, които ще се налагат само на системите, преценени като високорискови, по-специално тези, които се използват в областта на критичната инфраструктура, образованието, човешките ресурси, поддържането на обществения ред. Тези системи ще бъдат подложени на серия от задължения, като например такива, които предвиждат човешки контрол над машината, установяване на техническа документация и създаването на система за управление на риска. Законодателството предвижда специални правила и за системите за изкуствен интелект, които взаимодействат с хората. Те ще бъдат задължение да информират потребителя, че той общува с машина, а не с истински човек.

Забраните, предвидени в новото законодателство са малко. Те касаят приложенията, които противоречат на европейските ценности, като например системите за оценяване или за масово наблюдение, използвани в Китай, или биометричната идентификация от разстояние на хора на обществените места, за да се избегне масовото следене на населението, отбелязва Франс прес. Но относно последното от тези неща страните членки получиха правото на изключения за някои мисии от областта на обществения ред и борбата с тероризма.

Законодателството предвижда и създаването на Европейско бюро за изкуствения интелект, което ще е в рамките на ЕК. То именно ще налага гореспоменатите финансови глоби в случай на нарушение на правилата на новото законодателство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече