„Разделянето на България от Румъния за Шенген е геополитически кошмар“

0

Разделянето на България от Румъния за Шенген е геополитически кошмар. Това заяви в „Денят започва“ Радан Кънев, член на Европейския парламент от групата на ЕНП/ДБ.

„Това е юридически и политически много труден, но възможен сценарий. Защото, ако границата на Европа бъде теглена по Дунава – това е хилядолетна естествена граница, тя там ще остане – трябва да сме наясно. Така че решението за приемане или неприемане на австрийското предложение за „въздушен Шенген“ или подобрена негова версия трябва да е общо между България и Румъния. Ключовият риск е разделянето на двете страни и ключовата ни цел, когато искаме да влезем в Шенген, е да не допуснем разделяне с Румъния. Ако ни разделят, България остава част от Балканите, въпреки че сме член на Европейския съюз“, каза Радан Кънев.

Евродепутатът подчерта, че Шенген е средство и че никой не говори защо искаме да влезем в безвизовото пространство.

„Политическият ни дебат в момента много напомня на една чалга песен за Шенген от 1995 -1996 година, за съжаление. Искаме Шенген, за да бъдем пълноценен, 100%-ов член на Европейския съюз, да завършим процеса по нашата интеграция, заедно с еврозоната. Второ – за да бъдем част от едно общо пространство на сигурност и обмен на данни, в което дълго време не бяхме допускани, най-вероятно поради съмнения за това, че службите ни не са сигурни и заради нивата на корупция в България. Трето – да не допуснем разделяне между България и Румъния. На четвърто място е прекият стокообмен. Тук „въздушният Шенген“ няма да помогне. Също толкова важно е привличането на инвестициите“, каза още Кънев.

Той коментира и темата с демонтажа на Паметника на Съветската армия в София.

„По-същественото тук е, че първото решение за премахването на Паметника на Съветската армия на Столичния общински съвет е преди 30 години. Случващото се е изпълнение на много отдавна взето решение, което през годините няколко пъти е било потвърждавано. Също така това не е военен монумент. Военните монументи имат много ясна международна регламентация. Те са святи, защото това са костите на загинали хора. Руските военни гробища и монументи в България – ние се грижим за тях прекрасно“, смята Кънев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече