2024 година – подробен анализ на Илиян Кузманов

0

Докато очакваме следващата година с надежда, светът е на прага на значителни промени. От продължаващите геополитически конфликти до новите тенденции в технологиите – 2024 г. ще бъде година на трансформация на много фронтове.

Геополитически конфликти ще бъдат определящи за 2024

Неспиращият руско-украински конфликт продължава да буди сериозна загриженост у международната общност. Войната, която вече навлиза в третата си година, не показва признаци на отслабване и има потенциала да промени глобалната геополитика. Тъй като и двете страни са ангажирани с каузите си, патовата ситуация вероятно ще продължи, което ще доведе до по-нататъшно изостряне на хуманитарната криза. Междувременно геополитическото напрежение ескалира и в други части на света. Конфликтът между Израел и Хамас, гражданските безредици в Йемен и нарастващото напрежение между Китай и Филипините са все въпроси, които оказват значително влияние върху глобалната политика.

Предстоящи избори и тяхното глобално въздействие

През 2024 г. в страните по света ще се проведат важни избори, които ще окажат влияние върху хода на международната политика. По-специално президентските избори в САЩ ще бъдат изключително важно събитие. В същото време надпреварата за лидерство в Европейския съюз, Индия, Обединеното кралство и Русия също може да доведе до значителни промени в световния баланс на силите. Резултатите от тези избори ще окажат значително влияние върху глобалния политически пейзаж и биха могли да предизвикат нови геополитически конфликти.

Тъй като Белият дом е все по-фокусиран върху кампанията за преизбиране през следващата година, външната политика на САЩ през 2024 г. ще има за цел да стабилизира света базиран на правила, който изглежда излиза извън контрол. Три са въпросите, които ще имат огромни последици за сигурността на САЩ, световната икономика и американската вътрешна политика.

Съединените щати и Китай ще останат най-големите източници на геополитически риск през 2024 г., като президентът Джо Байдън се ангажира с предвидим и прагматичен подход. И двете държави ще продължат да се фокусират върху установяването на собственото си лидерство в стратегическите технологии, като например изкуствения интелект, и върху това дали те продължават да блокират конкурентните предимства на другата страна. Сблъсъкът между Израел и Хамас вероятно ще продължи седмици или дори месеци, като още по-дълго ще разтревожи по-широкия Близък изток. Вашингтон ще се стреми да ограничи кризата в рамките на Газа, като предотврати всякакво регионално разпространение, което би могло да застраши по-глобални икономически последици, като например повишаване на цените на енергията. Усилията за нормализиране на ситуацията в Близкия изток в по-широк план ще бъдат трудни и може да се наложи да бъдат отложени.

Не се вижда решение на руското нахлуване в Украйна, като Белият дом ще трябва да поддържа разколебаната международна коалиция в подкрепа на Киев и да съживява вътрешнополитическата подкрепа на САЩ за подпомагане на Украйна. При положение че ключови гласове от ООП са все по-скептично настроени към подобни ангажименти в чужбина, стремежът на Байдън САЩ да сплотят световните демокрации срещу авторитаризма ще се сблъска с насрещни ветрове с наближаването на ноември 2024 г.

Непосредствен приоритет за Конгреса в началото на 2024 г. ще бъде приемането на 12 закона за бюджетните кредити, необходими за пълното финансиране на правителството преди следващите крайни срокове за продължаване на резолюциите. Фокусът на Байдън ще бъде върху изтъкването на последните постижения, тъй като той се стреми към още един четиригодишен мандат и се подготвя за вероятен реванш срещу бившия президент Доналд Тръмп на общите избори през ноември. Фокусните точки на президентската кампания вероятно ще включват, наред с другото, инфлацията, имиграцията, абортите и престъпността.

Този изборен цикъл няма да се ограничи само с президентската надпревара, тъй като в Конгреса също ще се проведат няколко ключови състезания, като демократите ще се стремят да запазят крехкото си мнозинство в Сената, а републиканците – същото в Камарата на представителите. Очаква се календарът на Конгреса през 2024 г. да бъде сравнително лек, тъй като избраните служители се връщат в родните си райони, за да водят предизборна кампания.

В Канада най-голямото изпитание за Президента Трюдо е приближаването към най-тежкия тест в политическата му кариера, докато неговата Либерална партия затъва в проучванията на фона на кризата с разходите за живот. Младите гласоподаватели, които някога са били най-твърдите поддръжници на министър-председателя, вече търсят решения на проблемите си другаде, тъй като се борят да се ориентират в един от най-недостъпните жилищни пазари в света.

Възходът на интелигентните машини

В сферата на технологиите изкуственият интелект (AI) продължава да бележи значителен напредък. Тъй като AI се превръща в неразделна част от ежедневието, индустриите по целия свят използват тази технология, за да стимулират иновациите и ефективността. Възходът на AI обаче води със себе си и опасения за загуба на работни места и увеличаване на общественото неравенство. Като трябва да се вземе под внимание, че огромна част от тези страхове, се подклаждат от анти-Западни сили. Остава въпросът докъде ще ни доведе революцията на AI като общество и вид? Отговорът на този въпрос до голяма степен ще зависи от действията, които ще предприемем през 2024 г. и след това.

Новите технологии и Стара Европа

През 2024 г. правителствата трябва да се поучат от миналите грешки в регулирането на технологиите, тъй като над 30 държави са приели законодателство за AI, а десетки други обсъждат разпоредби. Малко регулатори обаче са успели да създадат политики, които да балансират между иновациите и защитата, а регулаторните усилия са възпрепятствани от бавното прилагане, децентрализираните механизми за прилагане и твърде общите дефиниции. Законът за AI на ЕС ще влезе в сила до юни 2024 г., а държавите членки ще разполагат с 18 месеца, за да разработят системи за ефективно прилагане на политиките. Очаква се Законът да се превърне в златен стандарт за регулиране на AI в други държави, които искат да разработят политики през 2024 г.

Законът на ЕС за изкуствения интелект – основен пакет от закони, регулиращи индустрията – е в процес на интензивни преговори с три ръководни органа на Европейския съюз. Първоначалният краен срок за окончателния пакет – 6 декември 2023 – изтече без постигнато съгласие, но законодателите не се отказаха и дебатираха до ранните часове на следващия ден (четвъртък) и отново в петък.

Основното съдържание на Акта на ЕС за изкуствения интелект е, че той се стреми да създаде, основана на риска, рамка за регулиране на продуктите и приложенията на изкуствения интелект. Съществуват много разногласия относно моделите за основаване, които отнеха по-голямата част от енергията и пространството по време на последните дебати. Основната концепция е свързана с AI с общо предназначение, който може да прави много различни неща за разнообразни приложения.

Във версията на закона, приета от Парламента през юни, всички фундаментни модели ще бъдат строго регулирани, независимо от определената им рискова категория или начина, по който се използват. Това бе счетено за необходимо с оглед на огромното количество данни за обучение, необходими за тяхното изграждане, както и на опасенията, свързани с интелектуалната собственост и неприкосновеността на личния живот, и цялостното им въздействие върху други технологии.

Технологичните компании, които изграждат моделите на основата, оспориха това и се застъпиха за по-нюансиран подход, който да отчита начина, по който се използват моделите. Франция, Германия и Италия обърнаха позициите си и стигнаха дотам, че заявиха, че базовите модели следва да бъдат до голяма степен освободени от разпоредбите на Закона за изкуствения интелект. Последният кръг от преговорите в ЕС въведе двустепенен подход, при който моделите на фондации, поне отчасти, се подреждат въз основа на изчислителните ресурси, които изискват.

Дебатът за моделите на основата е тясно свързан с друг голям въпрос: удобството за индустрията. ЕС е известен със своите агресивни цифрови политики (като например знаковия закон за защита на личните данни GDPR), които често целят да защитят европейците от американските и китайските технологични компании. През последните няколко години европейските компании също започнаха да се превръщат в големи технологични играчи. Mistral AI във Франция и Aleph Alpha в Германия неотдавна набраха финансиране за стотици милиони, за да изградят модели на фондации.

САЩ са възприели децентрализиран подход към регулирането, като поставят тежестта върху доброволните действия на технологичните компании за ограничаване на развитието и федералните агенции за регулиране на AI въз основа на крайната употреба. Администрацията на Байдън издаде изпълнителна заповед, очертаваща ръководни принципи за федералните агенции относно разработването и приемането на AI, но е малко вероятно цялостно ново регулиране да бъде прието преди президентските избори през ноември 2024.

Другите държави вероятно ще изберат аспектите на всяка рамка, които най-добре съответстват на националните приоритети. Китай беше първата страна, която въведе регулаторна рамка за AI през 2022 г., а страни като Индия, Бразилия, Япония и Южна Корея ще попаднат някъде по средата, изграждайки рамки, които отразяват глобалните принципи и същевременно насърчават вътрешните иновации и развитието на ИИ като средство за икономически растеж.

Икономически сътресения и тяхното глобално въздействие

Очаква се през 2024 г. световната икономика също да преживее значителни сътресения. Забавянето на икономическия растеж може да доведе до съкращаване на работни места, намаляване на жизнения стандарт и засилване на гражданските вълнения. Освен това бавният растеж би могъл да възпрепятства и националните и международните усилия за постигане на целите за нулеви нетни емисии на въглероден диоксид. Тъй като икономически сили като САЩ и Китай са изправени пред потенциална рецесия, балансът на световната икономическа мощ може да се промени драстично. Тази промяна вероятно ще има далечни последици за бизнеса и инвеститорите по целия свят, но тя е нужна, за да се предотврати повторна криза от типа на КОВИД и Украйна.

Симптоми на оздравяване на глобалната икономика

Авиоиндустрията ще реализира първата си годишна печалба след избухването на Ковида-19 преди почти четири години. Това е изключително важно, защото полетите за бизнес, лични причини, туризъм винаги са били критерии за здравето на глобалната икономика. Въпреки че прогнозираната от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) нетна печалба от 23,3 млрд. паунда за 2023 г. се равнява на тънък нетен марж от едва 2,6%, организацията заяви, че тя представлява „забележителен обрат“ спрямо милиардите, загубени през 2020 г. Понастоящем пътническият трафик е само с 1,8 % под нивата отпреди пандемията и въпреки че преминаването на този етап през следващата година би било добре дошло, „пандемията струва на авиацията около четири години растеж“, добавя Уили Уолш, генерален директор на IATA. Дори и в рамките на Европа съдбите се разминават. Scandinavian Airlines, компанията, създадена от бившите национални авиокомпании на Дания, Норвегия и Швеция, наскоро трябваше да бъде преструктурирана чрез сделка, в която Air France-KLM (FR:AF) придобива дял, докато португалското правителство наскоро обяви бившия си флагмански превозвач за продажба две години след последното му спасяване. Междувременно нискотарифни превозвачи като EasyJet (EZJ), Jet2 (JET2) и Ryanair (IE:RYA) наскоро регистрираха рекордни печалби, тъй като увеличиха капацитета си над нивата отпреди пандемията, но все пак успяха да увеличат цените на билетите.

Справяне с Инфлацията

Въпреки предизвикателствата, пред които е изправена, световната икономика показа забележителна издръжливост. Нарушените от войната пазари на енергия и храни, съчетани с безпрецедентно затягане на паричната политика за борба с високата инфлация, забавиха икономическата активност, но не я спряха. Според последните прогнози световният икономически растеж се забави от 3,5% през 2022 г. до 3% през 2023 г. и 2,9% през 2024 г. Това е понижение с 0,1 процентни пункта за 2024 г. в сравнение с по-ранната прогноза и остава доста под историческата средна стойност. Общата инфлация, която през 2022 г. достигна 9,2% на годишна база, също се очаква да се забави, като се понижи до 5,9% през тази година и 4,8% през 2024 г. Малко вероятно е повечето държави да върнат инфлацията към целевите равнища преди 2025 г.

Цените на стоките могат да станат по-нестабилни в условията на климатични и геополитически сътресения, което представлява сериозен риск за дезинфлацията. Цените на петрола се повишиха с около 25% в условията на продължително намаляване на доставките от страна на ОПЕК Плюс в периода от юни до края на септември, след което спаднаха с около 11%.

Въпреки спада, както базисната, така и общата инфлация остават неприятно високи. Близко-срочните инфлационни очаквания се повишиха значително над целевата стойност, въпреки че сега изглежда, че се обръщат в обратна посока. Понижаването на тези краткосрочни инфлационни очаквания е от решаващо значение за спечелването на битката с инфлацията.

В много държави фискалните буфери са намалели, което се дължи на повишените нива на дълга, покачващите се разходи за финансиране, забавянето на растежа и все по-голямото несъответствие между нарастващите изисквания към държавата и наличните фискални ресурси. Това прави много държави по-уязвими към кризи и изисква подновяване на вниманието към управлението на фискалните рискове. Въпреки затягането на паричната политика финансовите условия в много държави се облекчиха. Съществува опасност от рязко преоценяване на риска, особено за нововъзникващите пазари, което би довело до по-нататъшно укрепване на щатския долар, предизвикване на отлив на капитали и увеличаване на разходите по заеми и дълговите проблеми. В условията на по-нисък растеж, по-високи лихвени проценти и намалено фискално пространство структурните реформи стават ключови. По-висок дългосрочен растеж може да се постигне с внимателно подреждане на реформите, като се започне с тези, насочени към управлението, регулирането на бизнеса и външния сектор.

Климатичната криза и нейните политически последици

С навлизането в 2024 г. спешността от справяне с изменението на климата продължава да се увеличава. Макар че технологичните иновации като чиста енергия и улавяне на въглероден диоксид са част от решението, необходими са и значителни промени в индивидуалното и организационното поведение.

Политическият пейзаж вероятно ще бъде бойно поле за този въпрос, като дебатите около отговорността за околната среда и въздействието на изменението на климата върху икономиката ще заемат централно място. Решенията, взети през 2024 г., могат да окажат значително влияние върху способността ни да предотвратим катастрофалните последици от изменението на климата.

Русия

Бюджетът на Русия за 2024 г. разкрива плана на Кремъл за дълга война в Украйна, като страната ще изразходва 6% от БВП за военни цели. Разходите за отбрана ще надхвърлят социалните разходи, а войната срещу Украйна и Запада е най-големият приоритет на Кремъл. Бюджетът показва, че Кремъл няма намерение скоро да прекрати войната, тъй като парите ще отидат за попълване на изчерпаните военни арсенали на Русия и за финансиране на ескалация като въвеждане на военно положение или пълна мобилизация.

Новият бюджет, който очаква одобрение от Държавната дума, предвижда ръст на приходите с повече от една трета през 2024 г., достигайки 35 трилиона рубли (349 млрд. долара). От тях 11,5 трилиона рубли се очаква да дойдат от петролния и газовия сектор. Планираните разходи са в размер на 36,6 трилиона рубли, което представлява увеличение с 26,2 % спрямо тази година. Това означава, че бюджетният дефицит през следващата година, поне според плановете на правителството, трябва значително да намалее – от планираните 2% от БВП през 2023 г. до 0,8% от БВП през 2024 г.

Социалните разходи се предвижда да се увеличат с около 1 трилион рубли до 7,5 трилиона рубли през 2024 г. Разходите за национална сигурност (включително за агенции като вътрешните военни сили на Националната гвардия и Федералната пенитенциарна служба) ще нараснат от 3,2 трилиона рубли на 3,5 трилиона рубли. Разходите за образование и здравеопазване ще се запазят на тазгодишното ниво, което означава реално намаление през 2024 г.

Въпреки тези ангажименти по отношение на разходите, Министерството на икономическото развитие, вижда че през 2024 г. инфлацията ще нарасне само с 4,5%. Очаква се ръстът на БВП да бъде 2,3%, а петролът Urals да достигне средна цена от 71,30 долара за барел (въпреки наложения от Г-7 ценови таван от 60 долара). Средният обменен курс на рублата спрямо щатския долар се очаква да бъде 90,1 рубли.

Разходите за отбрана през 2024 г. ще се увеличат почти двойно в сравнение с тази година, което е сравнимо с военните разходи на САЩ през 80-те години на ХХ век. По-голямата част от разходите за отбрана на Русия ще отидат за производство на военно оборудване, както и за плащания на ранените в Украйна и на семействата на загиналите. Ръстът на разходите обаче ще бъде погълнат и от дългогодишната неефективност на сектора и нерентабилността на много от неговите компании. След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г. много от тези проблеми само се задълбочиха.

Кремъл не просто се подготвя за продължителна война в Украйна, но очевидно вижда определени икономически ползи от подобен сценарий. За разлика от петрола, оръжията стимулират индустриалния растеж: икономическият растеж достига 4,9% през юли. Промишлените отрасли, пряко свързани с войната, бележат впечатляващ ръст: производството на транспортни средства се е увеличило с 66,7% спрямо миналата година, на компютри и електроника – с 42,6%, на навигационни устройства – със 72,4%, на електрическо оборудване – с 29,5%, на защитно облекло – с 40,4%. Отраслите, които са косвено свързани с бойните действия, също отбелязват необичайно високи темпове на растеж: ремонтът и инсталирането на оборудване е нараснал с 8,5%, а хранително-вкусовата промишленост бележи ръст от 11,3%.

Залагайки всичко на нарастващите военни разходи, Кремъл вкарва икономиката в примката на вечната война. От една страна, за държавата ще бъде все по-трудно да продължи да финансира бойните действия в Украйна, без това да доведе до влошаване на жизнения стандарт. От друга страна, ако се стигне до намаляване на военните разходи, това неминуемо ще доведе до значителен структурен шок, чието преодоляване ще отнеме доста време.

Русия подготвя поколение патриоти, готови да умрат за така наречената „Родина“.

Русия се подготвя за продължителна война, както се вижда от патриотичното възпитание на младите хора, което е повлияно от Кремъл и президента Владимир Путин. На 16 юли руският президент Владимир Путин поиска да се активизират усилията на страната за насърчаване на военната пропаганда в образователните институции. Съгласно указанията на Путин на руското Министерство на науката и висшето образование, Министерството на образованието и Росмолодеж (Федерална агенция по въпросите на младежта) е възложено да приложат допълнителни мерки за провеждане на информационни кампании в рамките на студентските и училищните общности. Тези мерки имат за цел спешно да укрепят общоруската гражданска идентичност и да дадат ясно обяснение на причините и целите на така наречената „специална военна операция“ в Украйна. Преди това съобщение руското правителство вече бе увеличило доста значително разходите си за патриотично възпитание. Бюджетните средства за свързаните с това инициативи отбелязаха забележителен скок, като се увеличиха шест пъти в сравнение с предходната година. В руския бюджет за 2022 г. повече от 70 млн. долара са били предназначени за уроци по военна пропаганда, придобиване на военни атрибути и финансиране на детски „патриотични“ лагери. През 2023 г. тази сума се е покачила до почти 430 млн. долара, отбелязвайки експоненциален ръст от 510%. В перспектива до 2024 г. Москва планира да увеличи допълнително този бюджетен ангажимент с още 13%, достигайки 480 млн. долара (Dzen.ru, 17 октомври 2022 г.).

Министерството на Образованието на Русия обяви обновяването на училищната програма през април 2022 г., като целта е учениците да бъдат научени, че да обичаш страната си означава да си готов да жертваш живота си, когато това се изисква от държавата. Тази нова учебна програма включва въвеждането на уроци „Разговори за важните неща“, в които учителите трябва да преподават на децата опорни точки от пропагандата на Кремъл и да ги учат на патриотизъм. През настоящата 2023 учебна година часовете по „Разговори за важните неща“ се провеждат в строго съответствие с насоките, разработени от просветното министерство и представени в Методическите указания за преподаване. Създаден е уебсайт, който предоставя на учителите методически материали за тези часове. Самият Путин се ангажира с популяризирането на тези уроци и вече втора година провежда с учениците на 1 септември 2023 г. клас „Разговори за важните неща“.

Задължителната училищна програма също е променена, за да съответства на представите на Путин за традиционните ценности. Законът за образованието бе бързо изменен от Държавната дума през декември 2022 г., като бяха създадени и преразгледани единни държавни образователни програми по предмети, които оказват голямо влияние върху младите умове, като история и литература. В рамките на новия курс по литература руските гимназисти вече ще се срещат с повече литература за Втората световна война, като се подчертава доблестта на съветските войници в борбата им срещу нацизма и готовността им да се жертват. Това изложение има за цел да възпита у тях чувство за отговорност пред Родината, готовност да служат и защитават родината и отговорност за нейната съдба.

Руският език е подложен на идеологизация, като в текстовете за устни интервюта в рамките на Единния държавен изпит вече се споменават специални операции. Курсът по история е стандартизиран, като е премахната свободата на учителите да избират учебници и теми. Министерството на просветата представи единен учебник с направените промени в училищната програма по история, включително допълнително съдържание по главата за Втората световна война, Конституцията на Руската федерация за защита на историческата истина и отговорността за изопачаване на историята на Втората световна война.

Значителен раздел, посветен на управлението на Путин, „Възраждане на страната от 2000-те години насам: В новата учебна програма по история е включен раздел „Пътят на Руската федерация към възстановяване и укрепване през XXI век“. В училищната програма е включена и допълнителна програма, наречена „Русия – моята история“, чиято цел е да даде на учениците възможност да се противопоставят на информационните атаки, отприщени срещу Русия от „лицемерния“ Запад.

От септември 2023 г. в учебната програма на руските училища е въведен курсът „Основи на духовно-нравствената култура“, чиято цел е да внуши на учениците морални идеали и да възпита у тях по-дълбоко чувство на патриотизъм към родината. Съдържанието на този курс е пълно копие на „Президентския указ за духовните и моралните ценности“, възпроизвеждащ идеологията на режима на Путин. То се фокусира върху преподаването на традиционни ценности, ролеви модели, значението на традиционната семейна структура. Семейство и родина са в основата на новата руска пропаганда, като са примесени с уроци по морал и етика, базирано на радикализирано религиозни основи.

Патриотизмът и проявите на героизъм и саможертва са повтарящи се теми в целия курс. В училищата е въведена нова длъжност – заместник по духовно-нравственото възпитание, който отговаря за контрола върху моралното поведение и личностното развитие на учениците и за провеждането на военно-патриотични дейности в рамките на училището.

От 2024 г. курсът „Основи на националната сигурност и отбраната“ ще бъде включен в училищната програма, като целта е да се разширят личните резултати на учениците. Въпреки това някои аспекти на този предстоящ курс вече са включени в съществуващата руска училищна дисциплина „Основи на безопасността на живота“.

В заключение, милитаризацията на съзнанието показва, че тя не е само за оправдаване на войната, но и цели да създаде военно общество, в което войната не е средство, а форма на живот, като основната ценност е да умреш за Родината на бойното поле. Образователна програма, която стряскащо напомня на 30-те години в Нацистка Германия и предвещаващо голямата Световна Война.

Служителите на службите за сигурност и военните, пропагандистите и политиците в страната също започват да настояват за съществени реформи в областта на патриотичното възпитание, като често правят паралели с „успешния“ опит в Съветския съюз. Копирайки съветските практики, през 2022 г. в Русия е създадено ново младежко движение – „Движение на първите“ – с подкрепата и под надзора на Путин. Организацията, разполагаща със собствен телевизионен и радиоефир, има за цел да продължи традициите на съветските пионери и да допринесе активно за патриотичното възпитание на руското общество. В близко бъдеще това младежко движение очаква да наброява 18 милиона деца и тийнейджъри, включително и тези от окупираните територии. В Крим вече са открити повече от 400 клона на Движението на първите.

Военни части са назначени в училища в различни руски региони, като поемат ролята на патрон. Училищата често се украсяват с буквата Z, символизираща руската война срещу Украйна, за да се повиши моралът и да се оформят младежите като лоялни военизирани националисти. В училищата се монтират и „чинове на героите“ с изображения на руски войници, които са загубили живота си в Украйна.

Предстоящата учебна година обещава значителни промени за руските деца и младежи. От 1 септември в училищата ще се върне основното военно обучение, като практическата милитаризация и теоретичната милитаризация ще имат за цел да подготвят гражданите за потенциална война. Руското министерство на образованието коригира учебните програми по обществени науки, литература и география, като сведе до минимум споменаването на Украйна и Киевска Рус. В учебника по история за учениците от средните училища ще бъде включен обширен раздел, посветен на войната в Украйна, който характеризира Украйна като неонацистка държава.

В училищата в цяла Русия ще бъдат разположени специални „образователни консултанти“, обучавани от 2021 г. в рамките на проекта „Патриотично възпитание на гражданите на Руската федерация“. Очаква се като такива консултанти да работят и ветерани от военните операции в Украйна. Във временно окупираните територии на Украйна, руският режим постоянно милитаризира децата и младежите чрез пропаганда и военно обучение. Деца от тези територии се изпращат в Русия и Беларус, а руснаците планират да открият кадетски класове и клонове на Руското доброволческо дружество за сътрудничество с армията, авиацията и флота в окупираните територии.

Всички тези мащабни правителствени инициативи, насочени към милитаризиране на руската младеж и гарантиране, че бъдещото поколение руснаци ще бъде изначално милитаризирано и последователно подготвяно за военна служба, се стремят да сведат до минимум склонността към критичен анализ на причините и последиците от въоръжените конфликти. Важно е да се убеди подрастващото поколение в Русия в „свещената мисия“ на войната, създавайки поколение идеологически мотивирани до фанатизъм интелигентни „универсални войници“. Русия се нуждае от ново поколение, което да е способно да се бори и да вярва твърдо в руската пропаганда: „нацисти в Украйна“, „врагове от САЩ и Запада“ и „изключителната мисия и нравственото превъзходство на Русия“. Ефикасността на тези практики многократно се увеличава при децата на по-млада възраст посредством огромни държавни финансирания, което подчертава потенциала им да предизвикат трайни последици в руското общество за десетилетия напред.

Китай

След силното начало на 2023 г. китайската икономическа активност рязко изостана от очакванията. Износът се срина, потреблението, производството и инвестициите се забавиха, докато инфлацията се изравни, а равнището на безработица се повиши.

През първите три тримесечия на 2023 година китайската икономика нарасна с 5,2 % и през ноември показа признаци на подобрение, като фабричното производство и продажбите на дребно се увеличиха. Инвестициите в недвижими имоти обаче потънаха с 9,4%, което показва, че секторът на недвижимите имоти все още не се е възстановил от кризата, която накара десетки строителни предприемачи да не изплатят дългове за стотици милиарди долари. Втората по големина икономика в света все още се бори с неуспехите от пандемията COVID-19, наред с други сътресения, преследвана от слабост в сектора на недвижимите имоти и в глобалното търсене на китайския износ, високи нива на дълга и колебливо потребителско доверие.

Скокът на продажбите на дребно с 10,1% през ноември спрямо година по-рано, в сравнение със скока от 7,6% през октомври, показа лъч надежда, като се има предвид, че бавните потребителски разходи са ключов фактор, възпрепятстващ по-силното възстановяване. Не е ясно обаче дали той ще бъде устойчив. Проучването на мениджърите по покупките в заводите, наречено индекс на мениджърите по покупките (PMI), показа малко по-голямо свиване на активността в заводите в сравнение с октомври – факт, който според говорителя на статистическото бюро Лиу Айхуа отчасти се дължи на факта, че някои отрасли навлизат в обичайния си неактивен сезон след празничните производствени напливи. Но Лиу добави, че „в същото време има недостатъчно пазарно търсене“.

С поглед към бъдещето, вътрешната и външната среда, пред която е изправено развитието на Китай все още е сложна и тежка. За да продължи да се насърчава икономическото възстановяване, трябва да се преодолеят някои трудности и предизвикателства. Икономиката на Китай на пръв поглед, изглежда че има предимство –  огромен пазар от 1,4 млрд. души. Но потребителите са с ниска покупателна способност. Въпреки че производството на фабриките за година се е увеличило с 6,6%, повечето от работните места, създадени по време на възстановяването на Китай, са били нискоквалифицирана работа в сферата на услугите с ниско заплащане. Потребителите също така са предпазливи предвид слабата система за социална сигурност и факта, че населението бързо застарява, което налага на по-младите поколения по-голяма тежест за издръжката на възрастните.

Перспективите са изложени на значителни рискове, включително продължителен спад в сектора на недвижимите имоти, който ще има по-широки последици и допълнително ще свие и без това напрегнатите финанси на местните власти, тъй като по-слабото глобално търсене е риск за производителите. Инвестициите в недвижими имоти са намалели с 18% през последните две години, като стойността на продажбите на нови имоти е спаднала с 5% през периода януари-октомври спрямо година по-рано, а започнатите нови имоти са намалели с над 25%.

Секторната прогноза на Fitch Ratings за Китай през 2024 г. е балансирана. Регионът ще продължи да се сблъсква с неблагоприятни фактори за растежа, свързани с външното търсене, което все още е слабо и с предизвикателствата в сектора на недвижимите имоти в континентален Китай, но може да се прогнозира, че растежът ще бъде като цяло стабилен и на нива над тези на аналогичните рейтинги. Политическите буфери в по-голямата част на Китай биха могли да спомогнат за управлението на рисковете за растежа, въпреки че от 2019 г. насам фискалните показатели са се влошили в сравнение с аналогичните държави с рейтинг А. Fitch прогнозира, че растежът на континентален Китай ще се забави до 4,6 % от малко над 5 % през 2023 г. Политическата подкрепа, с потенциално по-широко използване на фискалната политика, вероятно ще бъде разумно разгърната, за да се ограничат рисковете от спад. Подобна подкрепа може да запази широки фискални дефицити и да окаже допълнителен натиск за повишаване на съотношението на дълга. Дългът на финансовите предприятия на местното самоуправление може да продължи постепенно да се прехвърля към баланса на държавата, тъй като те са подложени на натиск от забавянето на растежа на пазара на недвижими имоти. Перспективите в останалата част на региона са разнопосочни, но Хонконг, Макао и Тайван запазват стабилни фискални и външни кредитни буфери, за да се справят с предизвикателствата.

Украйна

Очаква се през 2024 г. икономиката на Украйна да бъде изправена пред предизвикателства, като ще разчита в по-голяма степен на собствените си ресурси. Страната се стреми да запълни бюджетния дефицит от 43 млрд. долара през следващата година с чуждестранна финансова помощ, включително 18,5 млрд. евро от Европейския съюз и над 8 млрд. долара от пакета на САЩ, който включва жизненоважна военна помощ. И двата пакета досега бяха блокирани от републиканците в Конгреса на САЩ и от Унгария в Европейския съюз, но в крайна сметка трябва да бъдат приети.

Откакто Русия нахлу през февруари 2022 г., Киев насочи всичките си приходи към отбраната и армията, докато разходите за всичко останало – от пенсии до социални плащания – бяха покрити от десетки милиарди долари чуждестранна помощ. Недостигът от 10 млрд. долара може да създаде проблеми за макроикономическата стабилност и програмата на Международния валутен фонд, тъй като МВФ изисква твърди гаранции за финансиране за следващите 12 месеца, така че значителен спад на външното финансиране може да постави под въпрос програмата му.

Правителството разполага с ликвиден резерв за януари и февруари, а запълването на огромната дупка в бюджета може да принуди Украйна да увеличи данъците или дори да напечата пари за бюджета, което също би било свързано с рискове. Управителят на централната банка Андрий Пишний ясно заяви, че печатането на пари би било крайна мярка, до която не смятат да прибягват през тази година.

Министърът на финансите Серхий Марченко заяви, че правителството се надява да осигури изцяло външно финансиране през 2024 г., но добавя, че ако войната продължи по-дълго, тогава „сценарият ще включва необходимостта от адаптиране към новите условия“. Икономиката е на път да нарасне с около 5 % през тази година, като инфлацията е спаднала до едноцифрено число, чуждестранните резерви са близо до исторически връх, а чуждестранната помощ пристига редовно през тази година.

Въпреки това икономиката, която се основава на суровините, все още е по-малка, отколкото преди войната, а рисковете и другите ограничения остават високи. Милиони украинци остават в чужбина, след като са избягали от инвазията, което кара много предприятия да се оплакват от недостиг на работници, особено за висококвалифицирани позиции. Несигурността относно посоката на развитие на войната продължава, а логистиката на износа остава нарушена, тъй като бежанците все още са в чужбина. Киев със сигурност ще остане зависим от чуждестранно финансиране въпреки опасенията, че финансовата подкрепа от страна на Запада може да намалее. Дефицитът (преди чуждестранната помощ и заемите) надхвърля 10% от БВП поне до 2027 г., а под 5% ще слезе едва след 2030 г. Търговският дефицит на Украйна се раздува до 22,3 млрд. долара през първите 10 месеца на 2023 г., което показва как вносът рязко нараства, докато износът остава слаб.

Африка

През 2024 г. Южна Африка ще преживее голямо политическо сътресение, тъй като Африканският национален конгрес (АНК) е изправен пред реалния риск да загуби парламентарното си мнозинство. Последните проучвания сочат, че АНК има 41-45% подкрепа, а непосредствено след изборите може да настъпи безпрецедентна несигурност, тъй като ще се водят коалиционни преговори. Резултатът от коалицията ще зависи от маржа на спад на АНК, който може да означава разликата между крайно различни сценарии: 1) някакво статукво в рамките на коалиция, водена от ANC с малки партии; 2) кошмарен популистки сценарий за пазарите, при който ANC се обединява с радикалната партия „Борци за икономическа свобода“ (EFF); 3) по-ориентирано към реформи споразумение на ANC с либералния Демократичен алианс (DA), което е по-малко вероятно; 4) опозиционна коалиция (малко вероятно); или 5) нестабилно правителство на малцинството. Тъй като президентът се избира от парламента, може да има дори спекулации относно втория мандат на президента Кирил Рамафоса и по-дългосрочна несигурност относно трайността на всяка коалиция.

Тъй като дълговият натиск на много пазари в Африка на юг от Сахара се засилва, политиците се възползват от необходимостта от финансиране на климата и глобална финансова реформа, за да се справят с нарастващите дългови тежести у дома. МВФ счита, че 21 африкански държави с ниски доходи са изложени на висок риск от дългови затруднения (13) или са в затруднено положение (8). Тъй като страни като Кения и Етиопия се подготвят за стената от плащания по еврооблигации през 2024 г., спекулациите за следващото преструктуриране на дълга и неизпълнение на задълженията само ще нарастват.

Рискът от държавни преврати в Африка на юг от Сахара ще остане повишен през 2024 г., обусловен както от вътрешни, така и от външни фактори. Ключовите държави, които трябва да се наблюдават, включват тези с дългогодишни семейни династии или лидери, особено Того, Камерун, Чад, Конго-Бразавил, Екваториална Гвинея, Еритрея и Уганда. Последиците от преврати или неуспешни политически преходи могат да бъдат не само упадък на демокрацията, но и влошаване на гражданските войни и хуманитарни кризи, както в Судан и все по-често в Мали.

Изключително любопитен ще бъде процеса с реформирането на руската частна военна компания Вагнер, която е вече под пълно подчинение на военното министерство. Активите на компанията се оценяват на милиарди долари, което означава че се разкриват огромни допълнителни източници за директно финансиране външно политическите амбиции на Кремъл.

Латинска Америка

През юни 2024 г. Мексико ще избере наследник на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор (AMLO), като фаворит е Клаудия Шейнбаум. Надпреварата обаче може да се затегне поради появата на Ксочитл Галвес като лидер на опозиционния Широк фронт. AMLO вероятно ще играе централна роля в кампанията, тъй като иска да си осигури и законодателно мнозинство, за да даде възможност на своята партия „Движение за национално възраждане“ (Морена) да промени конституцията и да разшири териториалния обхват на Морена. Опозицията ще определи 2024 г. като критичен момент за запазване на трудно постигнатите институционални и демократични постижения и за проверка на амбициите на АМЛО да превърне Морена в нов хегемон в мексиканската политика.

Паралелните избори в САЩ са още едно предизвикателство за Мексико през 2024 г., тъй като при едновременни кампании в двете страни реториката за миграцията, сигурността на границите и организираната престъпност вероятно ще обтегне двустранните връзки. Хоризонтът за следващото правителство може да се промени, ако политическото махало на САЩ се насочи към по-войнствен и/или транзакционен подход. Ако Шейнбаум спечели, основният въпрос, след като встъпи в длъжност през октомври 2024 г., ще бъде доколко е готова или способна да се отклони от АМО и неговата опека. Политиката в областта на енергетиката при президентството на Шейнбаум ще бъде подложена на специален контрол след опитите на АМЛО да върне назад либерализацията на енергетиката и да възстанови държавните монополи.

През 2024 г. показателите за състоянието на демократичното управление в голяма част от Латинска Америка може да се окажат червени. Във Венецуела Николас Мадуро би трябвало да се подложи на избори през 2024 г., но изборните условия ще бъдат силно неравностойни и остава малко вероятно чавизмът доброволно да се откаже от властта, което означава, че нов пристъп на политическа криза може да се окаже неизбежен. Изборите в Ел Салвадор, където Найиб Букеле ще надделее в нарушение на ограниченията на мандата и демократичното издълбаване в Перу ще продължат, тъй като Конгресът разгражда институциите, а корупцията се разширява.

В Аржентина и Еквадор икономическите разчети са неизбежни, а в Колумбия – политическата безизходица. Общинските избори в Чили ще подготвят почвата за президентските избори през 2025 г., които ще доведат до разногласия, а реформите в Колумбия и Чили едва напредват.

В Бразилия, която е изключение, изборите през 2022 г. са спечелени от досегашния президент Жаир Болсонаро, който стана нелегитимен в продължение на осем години. Предизвикателството пред Лула през 2024 г. ще бъдат общинските избори през октомври, тъй като страната остава поляризирана и правителството не може да се колебае, за да не би болсонаризмът да възвърне инерцията си и да надделее на междинните общински избори.

Близкият Изток

Газа продължава да бъде източник на несигурност поради нуждите от възстановяване за милиарди долари, неясното управление и трайните предизвикателства пред сигурността. Стратегическата цел на Хамас е да засили глобалната изолация на Израел, но ранните показатели сочат, че нито една от арабските държави, които нормализираха отношенията си с Израел, не възнамерява да промени тези връзки. Затоплянето на връзките на Израел с държави като Русия и Китай ще бъде отложено, а Москва и Китай виждат стратегически предимства в това да застанат на страната на Палестина, която представят (използвайки пропагандните повествования на СССР) като страдаща, угнетена и антиколониална.

През 2024 г. все пак може да се стигне до политически пробив, но пречките пред дипломатическия успех са много по-големи след атаките на Хамас от 7 октомври 2023. Напрежението между САЩ и Иран също е високо, тъй като Иран не планира нападенията на Хамас, но те се вписват в регионалната стратегия на Иран за изграждане на марионетни сили за подкопаване на статуквото в Близкия изток. САЩ са едновременно архитект и изпълнител на това статукво и ще им бъде все по-трудно да игнорират иранските действия, които допълват широко подозираната програма на Техеран за разработване на ядрени оръжия.

САЩ продължават да са заети с настъпателните действия на Китай в Източна Азия и агресията на Русия в Украйна и все още изпитват болка от войните след 11 септември, които далеч не отговаряха на заявените амбиции. Тъй като президентът Джо Байдън вече е изправен пред трудна битка за преизбиране, конфликтът с Иран би усложнил още повече нещата.

Техеран наблюдава, че регионалните дела постепенно се обръщат в негова посока, тъй като съседите търсят споразумения с Ислямската република. През 2024 г. във Вашингтон няма да има голям апетит за ново примирие с Иран, особено в година на избори. Арабските държави от Персийския залив ще се стремят публично към съпричастност с Иран, като същевременно тихо ще насърчават САЩ да ограничат регионалните си дейности. Самият Иран може да изпробва червените линии на САЩ, без да ги преминава, което означава, че периодичните заплахи срещу инфраструктурата и морските пътища вероятно ще продължат.

Саудитски и емиратски заявки за надмощие в търговския сектор, като почти сигурно е, че Саудитската декларация, според която правителството няма да прави бизнес след 1 януари 2024 г. с нито една международна компания, която не е разположила регионалната си централа в кралството, ще бъде изменена по някакъв начин. Инвеститорите ще могат да се възползват от стимулите, но ще бъде трудно да избегнат избора на страна.

Други важни фокуси през 2024 година

Подновяването на интереса към ядрената енергетика след нахлуването на Русия в Украйна накара много страни да търсят уран като надеждна база, която да допълни възобновяемите енергийни източници като слънчевата и вятърната енергия. На срещата на върха на COP28, 22 държави се ангажираха да утроят световния капацитет за ядрена енергия до 2050 г. Тази промяна в отношението следва десетилетие на отслабващ интерес към ядрената енергетика след аварията в японската АЕЦ „Фукушима“, която доведе до намаляване на инвестициите в ядрена енергетика в много страни и до спад на цените на урана. Това доведе до недостатъчно предлагане на пазара, което от своя страна до покачване на цените на урана със 70 % до 15-годишен връх през тази година.

Цената на урана

Правителствата се стремят да контролират кой да се сдобие с физически уран, поради което няма физическа борса, а цените се публикуват седмично от две търговски издания. Въпреки това инвеститорите могат да ограничат експозицията си към урана до чисто финансовия пазар чрез опции като Yellow Cake (YCA), която купува и съхранява уран от казахстанския държавен производител Казатомпром, и уранодобивни и преработвателни компании като канадската Cameco. Тези опции обаче не са точни копия на базовата цена, тъй като миньорите могат да постигнат по-добри или по-лоши резултати.

Промени в културата на работа

Начинът ни на работа претърпява значителни промени, като все по-често се срещат дистанционната и хибридната работа. Въпреки че тази промяна предлага по-голяма гъвкавост, тя поставя и предизвикателства, свързани със социалната изолация и намаленото социално сближаване. Управлението на тези промени ще бъде критично предизвикателство както за организациите, така и за отделните хора през 2024 г.

Преодоляване на пропастта между поколенията

Прогнозите са, че през 2024 г. разликата в благосъстоянието между поколенията ще доведе до значителни социални промени. Тъй като милениум притежават по-малко богатство от своите връстници от бейби бум поколението, социалната мобилност може да бъде засегната негативно. Това неравенство може да допринесе и за политическа поляризация, което да доведе до увеличаване на подкрепата за популистки или екстремистки политически партии.

Урбанизацията и предизвикателствата пред нея

Глобалната тенденция към урбанизация ще продължи, като се очаква до 2050 г. значителна част от световното население да живее в градски райони. Въпреки че тази тенденция има потенциал за икономически растеж, тя също така представлява предизвикателство, свързано с пренаселеността, замърсяването и увеличените разходи за живот.

Въздействие на културните войни

Продължаващата обществена поляризация, която често се характеризира с дебати между леви и десни или либерални и консервативни, ще продължи да формира обществото и през 2024 г. Възходът на интернет и социалните медии само подчерта тези разделения, което води до засилване на общественото напрежение.

Преосмисляне на образованието

Променящото се естество на работата налага промяна в образователните модели. Ученето през целия живот става все по-важно, особено след като технологичният напредък създава нови възможности в отрасли, които не са съществували само преди няколко десетилетия.

Предизвикателството на миграцията

През 2024 г. миграцията ще продължи да бъде важен глобален проблем. Независимо дали бягат от война, търсят икономически възможности или се спасяват от последиците от изменението на климата, броят на хората, живеещи в страна, различна от тяхната родина, ще продължи да нараства.

Възходът на бионичните протези

В сферата на медицинските технологии през 2024 г. може да се наблюдава възходът на бионичните протези. Тези усъвършенствани протези, изработени от иновативни материали и задвижвани от изкуствен интелект, могат да предизвикат революция в тази област, предлагайки безпрецедентни нива на гъвкавост и сила.

2024 г. обещава да бъде година на значителни промени и трансформации, както по отношение на глобалната геополитика, така и на технологичния напредък. Докато се ориентираме в тези промени, е изключително важно да останем адаптивни и отворени за възможностите, които тази нова ера носи.

В заключение

Инвестирайте в Изкуствен Интелект през 2024 година.

„Nvidia всъщност е най-евтината от акциите, свързани с изкуствения интелект“, казва анализаторът на Bernstein. Искате ли сравнително евтина игра в манията по изкуствен интелект? Отговорът може да е точно пред вас. Това е мнението на анализатора на Bernstein Стейси Расгон, който попита дали акциите на Nvidia NVDA, +1,12%, които нараснаха тази година, всъщност са „бюджетна покупка на изкуствен интелект“. „Чувствам се странно да се оплаквам от представянето на акциите на Nvidia, като се има предвид, че акциите са нараснали с изумителните 231% [от началото на годината], изпреварвайки пазара и колегите си, тъй като примамката да бъдеш търговец на оръжие за потенциално масивен ръст на изкуствения интелект е голяма“, пише Расгон. „И все пак, дори тази огромна възвръщаемост на акциите вероятно е разочароваща (и акциите всъщност са се понижили малко през последния месец след поредното огромно повишение).“

Той отбеляза, че „прогнозите за бъдещето са се увеличили четири пъти тази година, тъй като генеративният изкуствен интелект процъфтява“, докато „множителите са се свили с почти две трети“ за същия период. Расгон вижда привлекателност в оценката на Nvidia, като акциите се търгуват на форуърден мултипликатор цена/печалба в средата на десетилетието, което според него е най-ниската оценка след имплозията на криптовалутите в края на 2019 г. Той отбеляза, че акциите се търгуват и с отстъпка спрямо индекса PHLX Semiconductor Index – нещо, което не се е случвало от 2014 г. насам.

„Днес Nvidia всъщност е най-евтината от акциите на „AI наратива“ там“, пише Расгон, добавяйки, че „дори Intel е по-скъпа“!

Той разбира защо в момента има известна предпазливост по отношение на акциите на Nvidia, тъй като оценките са се повишили толкова много и толкова бързо, което подхранва опасенията за това колко дълго Nvidia ще може да поддържа инерцията си.

„Продавачите смятат, че печалбата на акция през следващата година ще бъде ~20 USD, а ние вярваме, че купувачите вероятно са по-близо до 25 USD (което всъщност изглежда напълно правдоподобно!)“, пише Расгон. „Но инвеститорите изглеждат притеснени, че 25 долара печалба на акция потенциално могат да бъдат 15 долара през следващата година, а е трудно да се докаже отрицателен факт.“

И все пак той запазва вярата си, като отбелязва, че ръководството на Nvidia „бързо обновява портфолиото си“ с нови архитектури, които би трябвало да могат да поддържат все по-високи цени. „Други двигатели (мрежи, софтуер и т.н.) изобилстват“, пише той, докато „новите бизнес модели, използващи изкуствен интелект, са в началото, но започват да се появяват“. Акциите на Nvidia са обявени за най-добрия избор за следващата година след чудовището 2023 г.: „Ние оставаме много оптимистично настроени за дългосрочната възможност пред тях.“ Расгон има рейтинг „outperform“ и целева цена от 700 долара за акциите на Nvidia.

Инвестирайте в Хуманоиди

Tesla представи Optimus Gen 2 – следващото поколение на своя хуманоиден робот, който ще може да изпълнява различни задачи в помощ на хората. Optimus Gen 2 е проектиран така, че да бъде по-бърз и по-лек от своя предшественик. Роботът е оборудван с нови, усъвършенствани ръце, разполагащи с 11 степени на свобода и тактилно усещане, което му позволява да борави с крехки предмети като яйца, без да ги поврежда. На демонстрациите той не само вари яица, но и танцува.

Този последен модел на Tesla демонстрира забележителен баланс и контрол на цялото тяло, като може да извършва сложни движения, например клякане. Конструкцията му включва собствени задвижващи механизми и сензори, задвижвана шия, отчитане на въртящия момент на стъпалото и съчленени пръсти, отразяващи геометрията на човешкото стъпало за по-голяма стабилност.

Tesla иска да създаде хуманоиден робот, който да бъде достатъчно гъвкав, за да замени човешкия труд, но мнозина се съмняват, че това е постижимо в краткосрочен план. Tesla вярва, че това би било възможно, като използва своите разработки в областта на изкуствения интелект в програмата си за безпилотни автомобили и опита си в областта на батериите и електрическите двигатели. Компанията твърди, че нейните автомобили вече са роботи на колела. Сега остава само да им се придаде хуманоидна форма, за да могат да заместят хората в някои задачи.

По-рано Tesla обяви, че Optimus преминава през сложно обучение с помощта на невронни мрежи и може да изпълнява нови задачи, като например самостоятелно сортиране на предмети. Новата версия на робота вече е оборудвана с всички изпълнителни механизми и сензори, разработени от Tesla. Компанията твърди, че новата версия вече може да се движи с 30 % по-бързо. Компанията също така твърди, че теглото е намалено с 10 kg, като същевременно е подобрен балансът. Видеодемонстрация показва как Optimus Gen 2 кляка, докато балансира. Една от най-трудните части на хуманоидния робот са ръцете. Те трябва да са достатъчно здрави, за да издържат значителен товар и същевременно достатъчно прецизни, за да боравят с крехки предмети.

Компанията заяви, че планира скоро да започне да използва робота в собствените си производствени операции. След като роботът докаже своята полезност, Tesla планира да започне да го продава. По-рано Илон Мъск заяви, че потенциалното търсене на такива роботи може да достигне от 10 до 20 милиарда единици. Той смята, че Optimus ще съставлява „по-голямата част от дългосрочната стойност на Tesla.

Идват теориите на конспирацията относно Изкуствения Интелект

Изкуственият интелект (AI) е технология, готова да се превърне в основна цел на фабриките разпространяващи конспиративни теории и дезинформация, те имат общ корен, който в наши дни вече се смята за достатъчно подозрителен: елитите и елитните институции. AI и алгоритмите са разработени предимно от големите технологични компании и често се внедряват от същите тези компании или от правителството. А според теориите на конспирацията, тези внушителни Западни (нали не сте чули за конспиративна теория насочена срещу Русия или Китай?) са изключително подозрителни и не заслужават никакво доверие.

Също така е лесно да си представим как конспирациите, свързани с AI, могат да бъдат използвани като оръжие (както срещу прокарването на 5G технологията, позволяваща съвременната технологична революция). Геополитическите или корпоративните конкуренти биха могли да използват пропагандата, за да разпространяват дезинформация или слухове, подкопавайки доверието във внедряването на AI, като по този начин забавят развитието на конкурентите си. Същите тези лоши актьори биха могли да адаптират потенциалните конспиративни теории към това, което определени групи биха сметнали за най-заплашително и следователно за най-достоверно. При неотдавнашни извънредни ситуации, свързани с общественото здраве (КОВИД), например, Русия твърдеше, че морската едра шарка е биологично оръжие на САЩ, а Китай намекна, че американската армия е разпространила коронавирус. Не е трудно да си представим, че фракции в някоя от двете страни предполагат нещо подобно за разработените от САЩ инструменти за изкуствен интелект. Ако точността на преценките и прогнозите на ИИ е под въпрос, обществеността може да реагира, като си измисли – или повярва – на фалшиви разкази за AI. Като в едни демократични общества, това може да се превърне в съществена пречка, докато за авторитарни режими конспиративните теории и общественото мнение не оказват никакво значение за разработването и внедряването на каквато и да е технология.

Основна заплаха относно теориите на конспирациите, които ще препятстват развитието на Изкуственият Интелект ще идват от Русия. От нахлуването си в Грузия през 2008 г., подходът на Русия към пропагандата претърпя забележителна еволюция. Този нов подход се прояви с пълна сила по време на анексирането на Кримския полуостров през 2014 г. Той продължава да бъде развиван в подкрепата на продължаващите конфликти в Украйна и Сирия и в преследване на дългосрочни цели в „близката чужбина“ на Русия и срещу съюзниците ѝ от НАТО. В някои отношения сегашният руски подход към пропагандата се основава на техники от епохата на съветската Студена война, като се набляга на замъгляването на представите във публиката и на това да се накарат целите да действат в интерес на пропагандатора, без да осъзнават, че са го направили. В други отношения той е напълно нов и се определя от характеристиките на съвременната информационна среда. Русия се възползва от технологиите и наличните медии по начини, които биха били немислими по време на Студената война. Нейните инструменти и канали сега включват интернет, социалните медии и развиващия се пейзаж от професионална и любителска журналистика и медии.

Отличителни характеристики на съвременния модел на руската пропаганда е че тя е: 1. високообемна и многоканална; 2. бърза, непрекъсната и повтаряща се; 3. липсва ангажираност с обективната реалност; 4. липсва ангажимент за последователност.

Зееща празнина в разбирането ни за това какво е Изкуствен Интелект е точно този вид празнина в разказа, която конспиративните теории се опитват да запълнят. Но и в същото време да подкопаят доверието ни към западните компании, западните обществени модели (пазар, търговия, частна собственост и капиталови отношения) и най-вече демокрацията като цяло.

Четете за Технологии през 2024 година за да разберете бъдещето

За да разберем изключително динамично променяща се дигитална среда около нас би било полезно за нас да се обърнем към визионерите павирали пътя на описваната от много специалисти най- голямата революция в човешката история. Процесите които тепърва ще набират скорост ще бъдат подложени на много по големи информационни атаки от КОВИД например, като за

Един от най-големите съвременни пророци е изобретателят и професор от MIT Реймънд Курцвейл. През декември 2012 г. Курцвейл е нает от Google на пълен работен ден, за да „работи по нови проекти, включващи машинно обучение и обработка на езика“. Той е нает лично от съоснователя на Google Лари Пейдж. Лари Пейдж и Курцвейл се споразумяват за описание на работата с едно изречение: „да донесе разбиране на естествения език в Google“. Той се занимава с оптично разпознаване на символи (OCR), синтез на текст в реч, технология за разпознаване на реч и електронни клавишни инструменти. Автор е на книги за здравето, изкуствения интелект (AI), технологичната сингулярност и футуризма. Курцвейл изнася публични беседи, за да сподели оптимистичните си възгледи за технологиите за удължаване на живота и бъдещето на нанотехнологиите, роботиката и биотехнологиите. През 1999 г. Курцвейл получава от тогавашния президент Бил Клинтън на церемония в Белия дом Националния медал за технологии и иновации – най-високото отличие на САЩ в областта на технологиите. Той е носител на наградата „Лемелсон-МиТ“ за 2001 г. в размер на 500 000 долара. През 2001 г. е избран за член на Националната инженерна академия за прилагането на технологии за подобряване на комуникацията между хората и машините. През 2002 г. е приет в Националната зала на славата на изобретателите, създадена от Патентното ведомство на САЩ. Получил е 21 почетни докторски титли, както и отличия от трима президенти на САЩ. Службата за обществено радиоразпръскване (PBS) включва Курцвейл като един от 16-те „революционери, които създадоха Америка“, заедно с други изобретатели от последните два века. Списание Inc. го класира на 8-мо място сред „най-очарователните“ предприемачи в САЩ и го нарича „законният наследник на Едисон“.

Научно популярната книга на Рей Курцвейл „Ерата на духовните машини“: Когато компютрите надминат човешкия интелект, изследва бъдещето на човечеството и изкуствения интелект. Публикувана през 1999 г, книгата представя неговата визия за напредъка на технологиите през XXI век. Курцвейл вярва, че еволюцията ще доведе до това хората да създадат машини, по-интелигентни от тях, а неговият закон за ускоряващата се възвръщаемост обяснява експоненциалното нарастване на изчислителния капацитет на компютрите. Това увеличение е една от съставките за създаването на изкуствен интелект, наред с автоматичното придобиване на знания и алгоритми като рекурсия, невронни мрежи и генетични алгоритми. Курцвейл прогнозира, че до няколко десетилетия машини с интелект на нивото на човешкия ще бъдат достъпни във всички настолни компютри, което ще доведе до революция в различни аспекти на живота. Той също така прогнозира, че нанотехнологиите ще направят безсмъртни телата ни и ще лекуват рак, дори когато хората се свързват с компютри чрез невронни интерфейси или живеят на пълен работен ден във виртуална реалност. Курцвейл прогнозира, че машините ще имат собствена свободна воля и дори духовни преживявания, а интелигентността ще се извън Земята, докато повлияе на съдбата на Вселената.

В „Трите закона на технологията“ Артър Кларк бе казал, че когато един учен твърди, че нещо е възможно, той почти сигурно е прав. Когато той твърди, че нещо е невъзможно, е много вероятно да греши. Единственият начин да се открият границите на възможното е да се навлезе малко отвъд тях в невъзможното. Всяка достатъчно напреднала технология е неразличима от магия.

Материалът е любезно предоставен от Angel Analytical London и е изготвен е от Илиян Кузманов, журналист и анализатор, изследващ процесите в Русия и Африка. Подробна методология и данни се предоставят при поискване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече