От Нова година: Служителите в железниците с близо 20% по-високи заплати

0

Заплатите на служителите на БДЖ и НКЖИ ще бъдат увеличени от 1 януари 2024 г. За работещите в НКЖИ и БДЖ-Пътнически превози увеличението е с 19,6%, а за служителите на БДЖ-Товарни превози то ще бъде 10% от януари 2024 г. и още 9,6% от април 2024 г. Това става възможно с предвидени допълнителни средства в Бюджет 2024 г., съобщиха от Министерски съвет.

Преди повече от 2 месеца по време на среща с железничари от цялата страна министър Георги Гвоздейков пое ангажимент, че с новия бюджет ще се търсят възможности за актуализиране на възнагражденията и подобряване на условията на труд в железницата. „Днес вече това увеличение е факт и от януари 2024 г. почти 18 000 служители ще работят при по-добри условия“, заяви транспортният министър след приемането на бюджета на МТС.

Вече е подписан и Колективният трудов договор между ръководството на БДЖ и синдикалните организации, където е заложено увеличение на заплатите на работещите в „Холдинг БДЖ“ ЕАД и „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД с 19,62%. За служителите на „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД ръстът ще е на два етапа. От началото на следващата година увеличението ще е с 10%, а от април 2024 г. е заложена актуализация с още 9,62%. Променя се и стойността на средствата за храна (т.нар. ваучери за храна), които от 150 лева вече стават 200 лева за всички служители на националния железопътен превозвач.

С направените промени от догодина заплатата на локомотивен машинист ще започва от 1654 лева, на началник влак – от 1519 лева. Минималната заплата на началник гара от 1 януари ще е 1725 лева, а на персонала, който отговаря за изправността на железния път – 2001 лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече