Цветан Цветанов: Шенген е приоритет от 2007г.

0

Трябваше да е отбелязана конкретна дата кога България ще е част от Шенген и по суша. Това каза Цветан Цветанов председател на Републиканци за България и бивш вътрешен министър в предаването „Делници“ по темата с приемането на България в Шенген по въздух и вода.

„Шенген е приоритет за всички правителства от 2007 година до настоящия момент. От 2009 до 2013 г., когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи ние трябваше да усвоим средствата с подкрепа за изграждане и капацитет и 2010 г. беше постигнат първият успех, ставайки част от Шенгенската информационна система“, заяви Цветанов.

Той припомни, че през 2011 г. България и Румъния са покрили изцяло условията и техническите параметри за влизане в Шенгенското пространство.

„Това което наблюдаваме днес и ни се представя като успех на българското правителство, смятам че трябва да погледнем малко по-обективно на нещата и какви са параметрите и условията, които бяха поставени от Австрия към страната ни. В момента при този интензивен миграционен поток от 2011 г. – Арабската пролет, 2015 г. знаем какъв беше потокът от Сирия, Дъблинският регламент не функционира и това се счита от почти всички държави членки на ЕС и почти никой не го изпълнява. През последните години се говори за т.нар. „Солидарен модел“, за да може тези, които са външна граница на ЕС да имат солидарност и разпределение на тези потоци към другите държави членки. Този акцент от Дъблинския регламент не функционира“, припомни бившият вътрешен министър.

„Австрия постави едни условия към страната ни и ние се задължихме да изпълним Дъблинския регламент, който не е отменен, но почти никой от държавите членки не го изпълнява. Говори се, че България се е задължила да приеме около 6000 мигранти, които са от Австрия – това са прогнозни числа на лица, които са се регистрирали в страната ни на вход и след това са отишли в Австрия“, добави Цветанов.

Той даде данни, че през 2023 г. в страната ни са регистрирани 18 500 мигранти, 1785 са регистрирани на вход на българо-турската граница и 1983 са регистрирани на изход посока Сърбия. Останалите 14 732 са регистрирани във вътрешността на страната, което означава, че пропускливостта на българо-турската граница е изключително отворенa за влизане на мигранти в страната.

„В момента Австрия постави условия три пъти увеличаване на границата Турция – България, което означава, че там ще затегнем и всичко, което влиза ще бъде регистрирано и другото, което е трябва да имаме три пъти увеличаване и на българо-сръбската граница на изход към Европа, както и ограничаване на капацитета на границата България – Румъния. Това означава, че всичко което влезе в страната и ускорената процедура за даване на убежище се задължаваме с нещо, което нямаме като капацитет да го поемем“.

„Цитирайки директорката на Държавна агенция за бежанците капацитетът в България за бежанците е 3500. Капацитетът е недостатъчен, но самата тя казва, че не трябва да се изграждат нови центрове, които да поемат този миграционен поток. Правителството ни трябва да се ангажира с изграждане и предоставяне на капацитет, защото когато дойде този миграционен поток и държави от ЕС ни връщат по Дъблинския регламент, за да дадат своето съгласие за сухопътния Шенген, ние ще имаме вътрешнополитически проблеми и много негативни настроения преди европейските избори“, подчерта Цветанов.

Бившият вътрешен министър каза, че в момента страната ни много активно ще участва във вътрешните партийни избори на Австрия по начина, по който е взето това решение.

„България е поела ангажимента за изпълнение на Дъблинския регламент – това винаги е била тема, още от 2015 година и знаете какъв дебат се водеше на съветите и се казваше, че който не иска да участва солидарно с разпределението на този миграционен поток, който влиза на външна граница на ЕС тогава трябва да се заплаща към държавата приела този поток, но няма да приеме тези пари и да остави тези хора“, каза още Цветан Цветанов.

Той подчерта, че сухопътният Шенген е същественият в икономически аспект. „Ако имаме Шенген, с конкретна дата това ще успокои нещата и бихме могли по някакъв начин да приемем това което ни се предлага“.

„Взимайки подобно решение сега, без ясна дата за приемане на страната ни в Шенген и по суша, общините ни са тези, които трябва да се натоварят с възможност да изградят капацитет с помощта на държавата, а знаем какви бяха проблемите, които възникнаха 2013-2014 г. за правителствените решения на кабинета „Орешарски“ за изграждане на подобни центрове. Имаше страхотно напрежение в местната власт, защото има неразбиране и няма готовност за поемане на тези предизвикателства, а темата „Шенген“ е отговорност и привилегия за всички, които ще се възползват от нея“, добави още Цветан Цветанов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече