Нехамер: С ветото за Шенген бръкнахме в раната

0

В интервю по австрийската телевизия в късната емисия новини снощи федералният канцлер Карл Нехамер направи равносметка за дейността на правителството през миналата година, спирайки се на външната и вътрешната политика на своето правителство.

Той отбеляза като един от постигнатите успехи ветото на Австрия срещу влизането на България и Румъния в Шенген в контекста на променената общоевропейска политика за опазване на външните граници на ЕС, предаде БТА.

Предвид предстоящите тази година избори за Европейски парламент, Нехамер изтъкна, че Европейският съюз трябва да се съсредоточи върху основните си задачи и е необходимо да се превърне отново в реалност решаването на проблемите там, където се появяват на основата на принципа на субсидиарността.

„С нашето „не“ за влизането на България и Румъния в Шенген направихме много важен принос, като „бръкнахме в рана“, а именно във факта, че Шенген в момента не функционира, тъй като 11 от 17-те държави членки на Шенген извършват вътрешнограничен контрол“, заяви австрийският канцлер.

„И още един важен аспект: ние сме за Европейския съюз, тъй като мислим в посока към решаване на проблемите. Ние засегнахме проблема, България и Румъния получиха пилотни проекти от Европейската комисия, тя ги и финансира, за да бъдат укрепени външните граници. Ние дължим това на хората, ние трябва да действаме и да се борим срещу нелегалната миграция“, каза австрийският канцлер.

„Оттогава има движение, има напредък в Пакта за убежище и миграция, аз изтъквам това, защото Европейският съюз е важен за нас и ние като Австрийска народна партия успяхме да поставим отново на дневен ред темата миграция, да направим видим въпроса с опазване на външната граница и да „качим на лодката“ държави като например Италия и Франция, тъй като резултатът зависи от програмата, зависи от това дали можем да дадем убедителен правилен отговор на хората за европейските предизвикателствата, опазването на границите е част от това и Италия и Франция вече обединяват усилията си с Австрия“, заяви Нехамер.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече