България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия поискаха мито за украинското зърно

0

България и още четири държави членки на ЕС поискаха Общността да наложи мита за внос на украинско зърно, като се аргументират с практиките на нелоялна конкуренция. Това съобщи в днес унгарското министерство на земеделието, цитирано от Ройтерс.

Министрите на земеделието на България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо до Европейската комисия с искане за налагане на мито, като заявяват, че по-евтините селскостопански продукти от Украйна изяждат техните експортни пазари.

Държавите са сред шест държави-членки на ЕС, които произвеждат значително повече пшеница и царевица, отколкото им е необходимо, което е от ключово значение за европейската сигурност по отношение на храните и стратегическия суверенитет на ЕС, отбелязват министрите.

„Ето защо Брюксел трябва да въведе мерки, които защитават пазарите на страните членки, граничещи с Украйна, като същевременно им помагат да използват пълния си експортен потенциал“, се казва в писмото, подписано от министрите.

„Една от тези (мерки) може да бъде въвеждането на мита върху най-чувствителните селскостопански продукти.“

По-големите размери на фермите в Украйна правят износа на зърно от страната по-евтин и това изтласква фермерите от ЕС от техните традиционни експортни пазари, пишат петимата министри.

В писмото си те изтъкват, че фермерите в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия „претърпяха значителни щети“, след като ЕС премахна квотите за внос и митата върху доставките на зърно от Украйна през миналата година.

Министрите също така призовават Европейската комисия да проучи и изготви становище за това дали производствените насоки на Украйна са в съответствие със стандартите на ЕС.

Жалбите са адресирани до заместник-председателя по икономическите въпроси на ЕК Валдис Домбровскис и комисаря по земеделието Януш Войчеховски.

Износът на зърно предизвиква напрежение между Киев и неговите съседи от ЕС, докато България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се превърнаха в алтернативни транзитни маршрути за украински аграрни продукти при затруднения (дори блокиран) износ през черноморските пристанища на Украйна след руската инвазия през 2022 г.

Фермерите в тези страни протестираха срещу тези доставки, твърдейки, че рушат вътрешните пазари.

Полша, Словакия и Унгария обявиха ограничения върху вноса на украинско зърно миналия септември, след като Европейската комисия реши да не разширява забраната за внос в петте съседни на Украйна страни от ЕС.

Трябва да се има предвид, че ограниченията не засягат транзита към други страни.

Украйна отговори с жалба до Световната търговска организация срещу трите страни, докато други страни членки на ЕС осъдиха едностранните ходове.

Припомняме, че на 4 януари министърът на земеделието и храните Кирил Вътев подчерта в разговор с украинския си колега Микола Солски, че през последните седмици се наблюдава засилен внос на слънчоглед с баржи по река Дунав. Вътев предупреди Солски, че ако това темпо на внос се задържи, лимитът, необходим за нуждите на българските преработватели, ще бъде достигнат. Това респективно ще доведе до прекратяване на вноса с оглед на реализация на слънчогледа от българско производство.

Заедно с това Вътев обърна внимание на Солски, че са установени случаи на опити за заобикаляне на въведения от Киев лицензионен режим за внос на черен маслодаен слънчоглед, рапица и царевица за посев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече