Денков: С Мария Габриел се разбрахме да има минимални смени в кабинета

0

Премиерът Николай Денков присъства на представянето на най-новата разработка в областта на изкуствения интелект на изследователския институт INSAIT към Софийския университет. Той коментира пред журналисти и актуални теми, сред които промените в кабинета при ротацията, съдбата на пленените български моряци и посещението на военния министър Тагарев в САЩ.

Запитан какво се случва с моряците от корабите „Руен“ и „Галакси лийдър“, премиерът отговори, че има разговори с хутите през външно министерство и там имали информация, че с тях се отнасят добре. Казусът с „Руен“ бил „чисто пиратски акт“ и течали преговорите за откуп.

Денков нарече „прибързано“ изявлението на здравния министър Хинков, че няма да остане на поста си след ротацията. „Можеше да го обсъдим по-внимателно, но много е голям натискът върху тях, много несправедливи са критиките, включително и от президентството… Тези хора работят в полза на държавата, на бизнеса и ако непрекъснато ги натискаме, това им пречи да си свършат работата“, коментира премиерът.

„Ключовото е, че с г-жа Габриел са разбрахме, че ще има минимални промени в състава на кабинета“, каза още Денков, който вече е представил на предстоящия ротационен премиер отчетите със свършеното от министрите дотук, и разговорите помежду им кой ще запази поста си и кой – не, вече са започнали.

Запитан остава ли непоклатим поста на министъра на отбраната Тодор Тагарев след критиките и резервите от страна на ДПС, Николай Денков коментира: „Първо, няма безгрешни хора. Второ, съвсем убедено казвам – поне 80% от критиките, които се чуват публично, са абсолютно некоректни, неадекватни, в резултат на някакви политически интереси, особено от опозицията. Наличието на критика за някой министър изобщо не означава, че трябва да се смени – нали като се смени, трябва да се сложи друг?!“.

Относно посещението на министър Тагарев в САЩ и изявлението му пред Атлантическия съвет за това, че не само традиционните, но и социалните медии трябва да бъдат „преглеждани“ за руска пропаганда, както и да бъде направена ревизия на учебните програми по история, които „пораждат признателност за ролята на Русия към нашата история“, Денков заяви, че в медиите трябва да има фактчек, събеседници с различни гледни точки, които да се сблъскат, и самият той смята, че тези усилия трябва да се подкрепят. „По отношение на учебниците, ситуацията е много различна. Те трябва да представят историята такава, каквато е била. Сега те представят историята на Русия, на СССР само в една определена светлина и създават внушения, с които децата израстват. И аз съм израснал с тези внушения“, каза премиерът.

Запитан ще бъдат ли разположени на наша територия системи за противовъздушна отбрана, Денков заяви: „Вървят преговори за това как да усъвършенстваме системите си за въздушна отбрана“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече