Първият медицински хеликоптер идва на 31 януари, ако времето позволи

0

В петък късно вечерта получихме официално потвърждение от производителя, че хеликоптерът ще прелети на 31 януари, като на 29 януари ще направи последния тестов полет в Италия заедно с български екипаж на борда, обяви пред БНР министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Все пак е важно какви ще бъдат метеорологичните условия за прелитането на хеликоптера от Италия до България, уточни той.

„Има избран изпълнител за сключване на застраховка, която е задължителна при лицензирането на авиационни оператори. Застраховката е осигурена за тази година. Мисля, че в момента се работи за осигуряването на застраховка за втория хеликоптер“, посочи още Гвоздейков.

В началото на следващата седмица ще започне обществената поръчка за изграждането на шестте оперативни бази, които се финансират също от Плана за възстановяване и устойчивост, добави той. Гвоздейков обясни, че тече процес по създаване на временни оперативни бази, за да не се бави процесът по въвеждането в експлоатация на системата за спешна помощ по въздух HEMS.

Плановете се до края на годината у нас да пристигнат още два хеликоптера – през лятото и през декември. По договор България трябва да се сдобие с шест хеликоптера, като е осигурен бюджет и за още две летателни машини. Общата бройка на хеликоптерите към проекта ще бъде осем, каза министърът. И добави, че утре ще бъде открита летателната площадка в столичната болница „Света Анна“.

Гвоздейков апелира по темата да се говори компетентно, „на основание експертиза“, защото е важна. От години се говори за изграждането на спешната медицинска помощ по въздух и вече сме почти на финала тази система да започне да работи и да бъде по стандартите, приложими в цяла Европа и в света, коментира още министърът.

Във връзка с модернизацията на железопътния транспорт министърът каза, че министерството се опитва да спазва закона за обществени поръчки. Няма нищо проблемно в самия процес. Дори в момента процедурата, която е за доставка на 20 влака тип push pull, е в ход, поясни Гвоздейков.

„Мисля, че до края на януари – началото на февруари по тази поръчка ще бъде избран изпълнител, добави той. В понеделник пускаме отново поръчка за 35-те мотрисни влака“, обяви също министърът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече