Симеон Дянков: Няма да приемем еврото поне до 2027 г.

0

Според бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков България може да приеме еврото най-рано през януари 2027 г.

„Няма да влезем в еврозоната нито през януари, нито през юли 2025 г. , защото не изпълняваме един от основните критерии, а именно – инфлацията“, категоричен бе Симеон Дянков в интервю по bTV.

Няма как да се справим с инфлацията до юнския доклад, категоричен е бившият финансов министър.

 „Не изпълняваме критерия с много. Средната инфлация в еврозоната е наполовина от нашата инфлация към декември. Няма как да се справим с този критерий до юнския доклад, който гледа данните до март – за последната година месец по месец, до края на март 2024 г. Ние, понеже не ги изпълняваме през последните 9 месеца, вече трябва да помислим как елегантно трябва да започнем да говорим – виждам, че премиерът Денков се насочва натам, какво следва. Хубавото е, че правителството за първи път започва сериозно да работи по темата „еврозона“, посочи Дянков.

Даже да се приеме законодателство у нас, е абсолютно невъзможно да бъдем приети в еврозоната на тази база. Такива изключения никога не са правени в историята на еврозоната. Нашата инфлация към края на декември е малко над 5,5% – 5,6 – 5,8%, в зависимост от коя кошница се използва, а инфлацията за същия период в еврозоната е 2,4%, обясни Дянков

„Трябва за една година да изпълняваме критериите. Всеки месец обаче, не само в края на тази една година. Трябва да сме на 1,5% разлика от трите най-ниски инфлации. А ние сме около 3% над средното за еврозоната. Това означава, че сме много далече“, добави Симеон Дянков.

„Трябва да помислим как елегантно да започнем да говорим какво следва. Хубавото е, че правителството започва сериозно да работи по темата „Еврозона“. Досега различни правителства само говореха“, коментира още Дянков.

Лихвите по кредитите ще се увеличат значително, обяви бившият финансов министър. В България процесът по ръста на лихвите върви бавно, защото сме затворена банкова система и лихвите са скочили, но не толкова, колкото в САЩ и Европа. Прогнозата е, че лихвите ще скочат с около 1-5-2%. „Предстои сериозно увеличаване на фона на това, което е в момента“, допълни Дянков.

Според него вземането на големи кредити тази година ще е по-трудно за домакинствата.

„В Европа вече лихвите спряха да се вдигат и започва да се говори даже за намаляване, но ние се забавихме с година, година и половина“, обясни Дянков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече