Атанас Атанасов към Думата: Руската федерация ще изгуби войната, която започна, и мирът в Европа ще бъде възстановен

0

Съпредседателят на „Демократична България“ и председател на ДСБ Атанас Атанасов написа на страницата си във Фейсбук, че е изпратил официален отговор до председателя на Държавната Дума на Руската федерация по повод разпространеното от руския посланик Елеонора Митрофанова изявление относно инициативата на общинските съветници от ПП „Демократи за силна България“ (ДСБ) в Пловдив за демонтиране на паметника на Съветската армия „Альоша“.

В средата на месеца общински съветници от групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската армия „Альоша“ да бъде преместен до края на 2024 година. В мотивите за предложението им се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944-1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност.

Последва приемането от Държавната Дума на Русия на декларация, която осъжда инициативата за демонтиране на съветския паметник „Альоша“ в Пловдив. На откриването на пролетната сесия на Думата на 17 януари председателят Вячеслав Володин предупреди властите в Пловдив да не забравят за последствията в случай, че бъде премахнат паметника. „Никога няма да простим“, каза Володин.

„Днес новите фашисти, новите нацисти, които дойдоха на власт, разбира се, искат не само да пренапишат историята, но и да премахнат всички паметници, които напомнят на хората за времето, когато фашистите са били на власт в България“, заяви Володин.

„Доколкото изпратената декларация представлява еманация на руските пропагандни внушения, част от хибридната агресия, която страната Ви води срещу България след 2014 г. насам, съм длъжен да подчертая следното – за нас премахването на паметниците на окупационната Червена армия е ценностна борба за истината,“ написа в своята позиция Атанас Атанасов и продължава:

„Истината е, че от момента на поставянето им до днес тези останки в действителност имат силно символично значение. И то няма нищо общо с „братската дружба“ между нашите народи. В същността си те служат за две основни цели – първите пропагандни и вторите, дори по-страшни, отправящи явното внушение – „Вашата страна се намира под властта и милостта на руския шпагин“.

Отвъд използваните квалификации, които смятам да подмина, оценката, дадена от Държавната дума, за ролята на политическата партия, която имам честта да председателствам, в българския политически живот, е вярна. ПП „Демократи за силна България“ е наследник на българските държавници, които откъснаха страната ни от постсъветската сфера на влияние и направиха възможно членството й в НАТО и ЕС. ПП „Демократи за силна България“ е формацията, която първа определи новоимперската руска доктрина след 2008 г. като най-голям риск за националната сигурност на България; която се бори с години срещу реализацията на всички руски енергийни проекти на нашата територия; която осъди незаконната анексия на Крим и агресивната война срещу Украйна; която гарантира достойното място на България в отпора на цивилизования свят срещу кървавата война, която продължавате да водите.“

Атанасов изразява „дълбоката си убеденост, че Руската федерация ще изгуби войната, която започна и мирът в Европа ще бъде възстановен“.

Дни след декларацията на Думата заместник-председателят на руския клон на Комитета по правата на човека към ООН Иван Мелников, който е и директор на Фондацията за защита на националното историческо наследство, отправи молба към генералната директорка на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Одре Азуле да не позволява премахването на паметника „Альоша“ в Пловдив.

Паметникът на Съветската армия „Альоша“ в Пловдив е гранитна статуя с височина 10,5 м, която се издига на хълма Бунарджик. Открит е официално през 1957 година. Изобразява изправен съветски войник, който държи картечен пистолет „Шпагин“ с цевта надолу. Прототипът на статуята е руският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече