Европейският парламент разследва за шпионаж независима евродепутатка

0

Европейският парламент започна разследване на независимата латвийска евродепутатка Татяна Жданока заради твърденията на разследващото издание „Инсайдър“, че работи за руската Федерална служба за сигурност в продължение на години, съобщава „Политико“. 

Публикацията е на българския журналист Христо Грозев.

Самата Жданока, която е на 73 г., отрича твърденията, предава БНР.

Източник от Европейския парламент заяви пред изданието, че неговият председател Роберта Мецола приема много сериозно тези твърдения.

Жданока, която е един от лидерите на прокремълската партия „Руско-латвийски съюз“, е сред 13-те евродепутати, които гласуваха срещу резолюцията, осъждаща инвазията на Русия в Украйна. Тази партия подкрепи и анексията на Крим през 2014 г.

Заради противопоставянето си Жданока бе изгонена от парламентарната група на „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА), известна като една от проевропейските сили в ЕП.

Връзките на Татяна Жданока с ФСБ са разкрити, след като журналистите успели да проникнат в личната ѝ  кореспонденция по електронната поща.

Тя е етническа рускиня и фамилията ѝ на руски език е Жданок. Още от времето на СССР е член на компартията (КПСС), а в края на комунизма се противопоставя на независимостта на Латвия.

Не е ясно дали Татяна Жданока е вербувана от службите на Кремъл преди или след разпадането на СССР. Но през 2005 г. тя вече води усилена кореспонденция с надзорника си – Дмитрий Гладей от управлението на ФСБ в Санкт Петербург.

Година по-рано етническата рускиня е избрана за евродепутат и в момента привършва четвъртия си мандат в Европейския парламент. Тя е от групата на независимите депутати и представлява Руския съюз на Латвия (РСЛ). В балтийската република тя няма право да бъде избирана поради миналото й като член на компартията.

През 2005 г. естонската Служба за вътрешна сигурност обяви, че партията РЛС в Латвия е прикритие на ФСБ.

Ако се съди по огласената кореспонденция, Татяна Жданока често се е срещала с Дмитрий Гладей в Москва и на различни места в Европа. Същевременно в писма тя го информирала за дейността си като евродепутат.

Жданока организирала дебат в Европейския парламент, посветен на протестите срещу демонтирането на паметник на съветски войник в Естония. В Латвия тя стартирала радиопредаването „Часът на руското училище“. Депутатката подготвила в Европейския парламент в Страсбург изложбата „Руснаците в Латвия“, на която представила етническите руснаци в страната като коренно население.

През 2010 г. Жданока информирала Гладей за подготовка за отбелязването на Деня на победата – 9 май, в Латвия. В това писмо тя молила настойника си да ѝ осигури допълнително финансиране от 6000 долара, които да получи като организатор на проявата в качеството на евродепутат. Част от парите били предназначени за закупуване на георгиевски ленти.

Жданока работила за Гладей до 2013 г. Тогава руският шеф започнал да препраща отчетите на депутатката на друг адрес и ѝ представил, но само виртуално, човек на име Сергей Красин. Оттогава тя се отчита на Красин.

Материалът на „Инсайдър“ е написан с помощта на изданията „Делфи Естония“, Re: Baltica от Латвия и шведския вестник „Експресен“.

„Председателят на ЕП Роберта Мецола е взела насериозно информацията в материала и е отнесла случая до Консултативния комитет за Кодекса на поведение. Това означава, че е започнало разследване в Парламента. Тя ще постави въпроса и пред Конференцията на председателите на ЕП“, коментира публикацията Юри Лаас, говорителят на Мецола.

Собствено разследване е започнал и Европейският свободен алианс (ЕСА), към който Жданока принадлежеше до 2022 г.

Самата Татяна Жданока отрече обвиненията във връзка с руските служби.

„Никога не съм била свързана с ФСБ, за разлика от редица добре известни фигури в Латвия, и не съм сътрудничила с никакви други разузнавателни служби“, заяви тя във видео на руски език, публикувано в профила ѝ във Фейсбук.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече