Премиерът: Има „слепи петна“ при службите, едно от тях е корупцията

0

„Ако има партиен проект „Движение Трети март“, той трябва да е отделен от президентството“, заяви премиерът Николай Денков от Брюксел, където е за ключова среща на държавите от ЕС.

„България е парламентарна република, така че всяко легитимно партийно представителство би било едно обогатяване на демокрацията. В този смисъл трябва да приветстваме всяка една демократична форма. Това, което би ме притеснило е, ако се окаже, че това е партия, която е оглавява буквално и недиректно от президентството, защото това би било вече пряко нарушение на Конституцията. Не че не сме имали и друг път такива анонси от президентството, затова е много важно да бъде изчистено кой и в каква роля действа. Ако има партиен проект, той трябва да бъде отделен от президентството, което по принцип не може да се занимава с партийна дейност. Това, което трябва да следим по-внимателно“, посочи премиерът.

Що се отнася до това предлагано ли е на президента да бъде част от „сглобката“, за което говори вицепрезидентът Илияна Йотова, Денков категорично го отхвърли.

„Никога по никакъв начин и по никакъв повод от страна на ПП и ДБ не е отправяно такова предложение. След като Борисов заяви вчера, че и от тяхна страна не е представяно, това означава, че някой си е измислил конкретният сюжет, за да можем сега да си задаваме подобни въпроси“, каза Денков.

Попитан за злоупотребите с предоставяне на българско гражданство премиерът заяви, че тези въпроси трябва да бъдат зададени към разследващите служби. „Аз такива доклади не съм получил. Но съм ви казвал и за „слепите петна“ на службите – едното от тях е корупцията. И аз задавам въпроси“, посочи Денков.

„Не е нормално службите да си затварят очите при възможни рискове за България“, каза още премиерът по повод твърдението, че в центъра на София се продават паспорти на руснаци.

Той бе категоричен, че „работата на службата, когато има такива случаи, свързани руските действия в България, когато има подозрения за шпионска дейност, знаете, че имаше такива акции, както за корупцията, да бъдат по-активни и да вадят резултатите от техните разработки“.

„Не е нормално това да се чува по телевизиите, нормално е службите да представят тази информация. Аз засега не разполагам с такава информация. Сега съм поискал справка, но пак казвам, не е нормално службите да си затварят очите за такива възможни рискове за България“, посочи Денков.

Вчера в ефира на БНТ съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов атакува президента Румен Радев, че влияе на службите за сигурност, които са под негово ръководство. Атанасов разкри схема за даване на българско гражданство на руснаци и предупреди за изтичане на класифицирана информация, което службите замитат.

По повод убийството на Мартин Божанов-Нотариуса премиерът посочи, че жертвата няма досие, „не е разследван, разследван е от журналисти и това един от примерите за неработещата правосъдна система“, която трябва да бъде рестартирана.

По темата „Шенген“ премиерът Денков заяви, че не е обсъждано на политическо ниво между София, Букурещ и Атина едностранно падане на границите между България, Румъния и Гърция, защото това би било нарушение на европейското законодателство. „Така че на политическо ниво никой от нас не обсъжда такъв вариант“, посочи Денков.

Премиерът заяви, че предстои да разговаря с германския канцлер Олаф Шолц в кулоарите на днешното заседание на Европейския съвет в Брюксел. Очаквам да обсъдим приоритетите на България – сухопътните граници в Шенген, еврозоната. Винаги сме имали подкрепата на Германия, трябва да кажем кои са важните последващи стъпки, по които очакваме конкретна подкрепа, добави Денков пред български журналисти.

Българският премиер изрази очакване да има решение до края на деня за подкрепата за Украйна. На заседанието ще бъде направен опит да се вземе решение за актуализация на европейския бюджет и за създаването на механизъм за дългосрочна финансова подкрепа за Украйна в размер на 50 милиарда евро за следващите четири години.

„Всички ще работим за единно решение на 27-те държави, но без компромис за европейските ценности. Ще видим дали Орбан ще остане самичък срещу европейските държави или ще подкрепи общото решение“, каза акад. Денков.

Той коментира и блокирането на Европарламента от протестиращи фермери.

„Има две решения, които са взети, но трябва окончателно да се официализират. Едното е свързано с дерогация по отношение на някои от екологичните мерки и второто е свързано с това да има ограничения, ако се надхвърлят квоти, съответстващи на последните години на внос от Украйна. Данните показват, че няма някакво чувствително увеличение на вноса от Украйна. Нивата са почти същите. Трябва да внимаваме с това какви са данните и какви са слуховете. Ако погледнем за България също няма някакъв изключителен внос от Украйна. Ако има внос на селскостопански стоки и продукти, много често се оказват от други европейски държави, а не от Украйна. Така че трябва много да се внимава с цифрите, да се гледат фактите и решенията, които се предлагат съответстват на наличните факти в момента. Те съответстват на исканията на българските производители, така че трябва в това отношение да бъдат доволни“, каза Денков

Той допълни, че правителството ще продължи с преговорите с недоволните български фермери.

„Аграрният сектор в България е подпомаган. Стана дума вече увеличението в бюджета за аграрния сектор е значително с още 500 млн. лева, отделно трябва да се разглеждат различните сектори. Ние искаме да се помогне на плодове, зеленчуци, млекопроизводители, малки производители , така че там има специална грижа. Тази година е по-особена за зърнопроизводителите. Според статистиката зърнопроизводителите имаха доста успешни минали години. Ще продължим с преговорите, да видим къде ще се срещнем“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече