Президентът Радев вдигна юмрук, но…

0

През 2020 г. Радев вдигна юмрук и заяви, че се бори за върховенство на закона. Но откакто взе да управлява със служебни правителства, па́рата остана в свирките, а освен партийни обръчи от фирми се появиха и президентски.

През 2020 година президентът Румен Радев излезе с лозунга “Мутри, вън!” и заяви на площада пред хилядите насъбрали се граждани, че „желанието за свобода, законност и справедливост обединява всички поколения”. Но неговата битка за върховенство на правото не продължи. На нейно място се роди нова – амбицията за повече власт, избуяла след продължило близо две години управление на назначени от Радев служебни правителства.

Битката за съдебната система бе изоставена

След издигнатите преди 4 години лозунги държавният глава – така бдителен за обществените и институционални недъзи, продължи да говори за бедността, кризите и предизвикателствата, за морала, невежеството и лъжите, напоследък – и за войната на управляващите с президентската институция. Не и за състоянието на съдебната система и липсата на присъди по високите етажи на властта, не показа и своя проект за промени на Конституцията, обещан още в първия му мандат и обявен за приоритет в речта му при встъпването във втория. Въпреки че в същата реч през януари 2022 г. говореше именно за ревизия на съдебната власт в посока на отговорна и ефективна прокуратура.

Впрочем, постави на дневен ред тази “ревизия” от по-рано, през 2019 г., когато подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор и обяви, че започва обществен дебат за промени в основния закон и за “цялостния модел на българската прокуратура, нейното устройство и функции, мястото ѝ в съдебната система и връзките с други институции”. Но откакто започна да управлява чрез служебни правителства, Румен Радев загърби това обещание, така че па́рата остана в свирките през 2020 г., когато президент и няколко политически сили бяха синхронизирали слоганите си за оставката на Гешев.

Заглъхнаха призивите за проверки на имоти и офшорни сметки. Нескритите амбиции на президента за политическа кариера след последния му мандат – и на кръга около него, изключват конфликти със съдебната система, в която задкулисното влияние на ДПС и ГЕРБ отдавна не е тайна. Политиците в президентското лоби са достатъчно обиграни, за да се конфронтират с магистратурата и прокуратурата, имали са възможност да се уверят, че статуквото е работело и работи добре за всички, в това число и за тях. Защо тогава да се променя един така добре смазан механизъм?!

Президент с правителство в сянка

Откакто почна да ръководи държавата чрез служебни правителства, президентът се обзаведе с кабинет в сянка на “Дондуков” 2 – практика, която в развитите демокрации използва опозицията. Управлението на Румен Радев не се опази от формиране на определени кръгове около себе си, срещу което не е имунизирана нито една власт. Но за първи път в най-новата история освен партийните обръчи, състоящи се от фирми, облагодетелствани от публични ресурси, се появяват и президентски такива.

Не е тайна, че служебните управления на президента се ангажираха с много повече от подготовката на парламентарни избори, каквато е същинската им задача. Медийни публикации разкриха кадруването на секретарите на президента Пламен Узунов и дясната му ръка Николай Копринков, а по повод последния лидерът на ГЕРБ Борисов изрече през 2021 година крилатата фраза: “Контрабандата в страната в момента е достигнала чудовищни нива. Парите за пенсии се пренасочиха от село Труд по пътя на Копринката”. (Копринков е бил кмет на пловдивското село Труд, б.авт.)

Резултатът е, че шефовете на спецслужбите са назначени от президентските кабинети – и все още са си по местата, също и председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Служебните министри смениха бордовете на големите държавни фирми и предприятия, като върнаха и кадри на ГЕРБ. Едно такова ръководство – на “Булгаргаз” начело с директора Деница Златева, назначена на този пост от служебния кабинет през август 2022 г., сключи спорния договор с оператора на газопреносната система на Турция “Боташ”. Благодарение на неизгодния за България контракт синьото гориво, което влиза в турския газов хъб – руско, иранско, азербайджанско, египетско и др., прекръстено като турско, получава достъп до европейския пазар.

С приетите конституционни промени обаче правомощията на президента да си избира служебни правителства вече са силно ограничени. Единственият му път до властта е да слезе на терена на политическото, където го покани Пеевски.

Тази така опияняваща власт…

Но каквито и атаки да предприема президентът към управляващите, колкото пъти да налага вето на приеманите закони, колкото пъти да сезира Конституционния съд, те заобикалят приоритета, обявен само преди две години – ревизия на съдебната власт. Коментарите от президентството избягват и темата за корупцията в правосъдието и непосилното за България върховенство на правото. Например по повод убийството на дилъра на правосъдие Мартин Божанов-Нотариуса,един от секретарите на президента Димитър Стоянов заяви наскоро по bTV: “Нямам обяснение за последното убийство у нас. Определено не е приятно, но показва каква е ситуацията в България – времената са размирни и явно човешкият живот не е ценен“. Доста общ коментар предвид факта, че Стоянов отговаря за сигурността и отбраната.

Излиза, че онова протестърско: “Мутри вън!” е било камуфлаж – особено в контекста на казаното от съпредседателя на “Продължаваме промяната” (ПП) Асен Василев в записа, изтекъл от партийното събрание: “Радев е хванал под едната ръка Гешев, под другата ръка Копринков. И с едната ръка ги подкупва (кметовете на ГЕРБ, б.авт.), с другата ги заплашва.” Предвид политическите амбиции на президента и все още “зеления” проект “Трети март”, за него и обръчите му не е без значение кои ще са новите членове на ВСС, ВПС, кой ще бъде избран за главен прокурор и председател на Върховния административен съд (ВАС). Все избори, които ще се осъществят тази година.

Президентът има вече нови слогани

Нападките от типа “Мистър Кеш” и “Мистър Магнитски” и обвиненията в корупция между президента и председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски създадоха единствено малко шум в медиите. Софийската градска прокуратура се поразмърда да проверява какви сигнали има за един от президентските секретари, но сюжетът едва ли ще се развие, независимо че е определен наблюдаващ прокурор.

Обществото ще наблюдава как санкционираният за значима корупция по “Магнитски” Пеевски, изтрит от делото “КТБ”, бива заличен и от всякакви групи зад кулисите на правосъдието… А президентът вече си е избрал нови слогани – за (руските) паметници, историята и паметта, които “безродници” унищожават, за провалите на ЕС “да предложи действащи решения за спиране на войната в Украйна и постигане на справедлив мир”.

Няма мутри отвън.

Автор: Емилия Милчева, Дойче Веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече