Рюте оптимист, че България може да стане член от Шенген до края на 2024 г.

0

Оптимист съм, че България може да стане пълноправен член на Шенген до края на 2024 година. Наистина съм много горд от това, което България постигна и ще направя всичко, което зависи от мен, заяви министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте на брифинг в отговор на въпрос на български журналист по повод членството на страната ни в Шенген.

„Ако можех аз да решавам, България щеше да бъде приета като пълноправен член на Шенген незабавно, включително и за сухопътните граници. Поради политически причини това засега се оказва невъзможно, но аз съм оптимист, че в месеците след средата на март България ще се присъедини изцяло към Шенген и аз ще направя всичко, което мога, включително и в сътрудничество с другите страни, с Румъния и Австрия, за да може това да се случи“, посочи той.

По темата за членството на България в еврозоната, премиерът Рюте подчерта, че страната ни трябва да покрие критериите и той ще се съобрази с решението на ЕК по темата, съобщи БТА.

Българският премиер е на еднодневно посещение в Хага заедно с министъра на отбрана Тодор Тагарев. Двамата министър-председатели обсъждат днес въпроси от двустранен интерес и от европейския дневен ред, включително теми, свързани със сигурността в Европейския съюз. Във фокуса на разговора са и ключови приоритети за България като влизането в сухопътен Шенген тази година и членството на страната ни в еврозоната от 1 януари 2025 г.

Марк Рюте благодари на Николай Денков за посещението днес и каза, че има увереността, че отношенията между двете държави стават все по-добри. Вносът на български продукти в Нидерландия е на стойност 1,5 милиарда евро. Двете държави работят заедно на ниво ЕС и НАТО, подчерта Рюте. Той обърна внимание на подкрепата на България за Украйна и важността на страната ни като източен фланг на НАТО. Нидерландският премиер коментира и постигнатото от страната ни по отношение на охраната на въздушното пространство – т. нар. еър полисинг (air policing).

Много сме благодарни за подкрепата на Нидерландия за всички европейски приоритети на нашето правителство – Шенген, еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това са нашите приоритети, по които работим много тясно с нашите европейски партньори, заяви българският министър-председател Николай Денков. 

Ниделандия е лидерът сред страните, които ни оказват подкрепа в по европейските теми, посочи Денков. Нашата страна иска да бъде полезна за партньорите ни в Европа. Затова работим много усилено през последните месеци за подсилването на източния фланг на НАТО, подчерта българският премиер. Ние развиваме нашите отбранителни сили, развиваме сътрудничеството по темата с нашите съседи – Румъния и Турция, където са разположени сили на НАТО, отбеляза Денков. Той съобщи, че с премиера Марк Рюте са обсъдили как би могло да се засили това сътрудничество през следващите месеци и години.

Николай Денков коментира и подкрепата, която указва страната ни за Украйна. Премиерът подчерта, че оказва хуманитарна помощ и подкрепа на стотици бежанци от Украйна. Страната ни помага и с военна помощ.

Българският премиер изтъкна, че Нидерландия е много добър партньор на България и изрази увереност, че в следващите месеци и години двете държави ще продължат да работят заедно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече