БНБ показа българските евромонети

0

Българската народна банка приключи процеса по съгласуване и одобрение на дизайна на българските евромонети, с което беше извървяна още една стъпка към еврозоната. Последната стъпка от този процес включваше одобрението на Съвета на ЕС, което е било получено в началото на този месец.

Дизайнът възпроизвежда настоящите символи, изсечени върху българските разменни монети (Мадарски конник – на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента; Св. Иван Рилски – на монета от 1 евро; и Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро).

С полученото одобрение от Съвета на ЕС БНБ ще може да отсече по 1 млн. бройки от всички номинали (1, 2, 5, 10, 20, 50 евроцента и 1 и 2 евро), каза за БТА подуправителят на БНБ Андрей Гюров, ръководител на Управление „Емисионно“ в националната банка. Вече изпълняваме програмата за това пробно отсичане, която включва най-различни етапи. Един такъв етап е осигуряването на заготовките за евромонетите, който вече е преминат и те са поръчани, обясни Гюров.

Предстои да се изработят евромонети с българска национална страна в количество до 1 млн. броя за всеки номинал за тестване на качеството в пробни тиражи. След като те бъдат изсечени, идва ред на сертифициране на „Монетен двор“ ЕАД от Европейската централна банка. Получаването на такъв сертификат означава, че България може да премине към сечене на и на останалите евромонети.

Както е известно, правителството и БНБ определиха 1 януари 2025 година като целева дата за приемане на България във валутния съюз.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече