Цветанов: България трябваше да е влязла в Шенген до октомври 2023 г.

0

„Случващото се с ротацията на правителството и напрежението, което има чисто политически, е генерална репетиция за избора на регулаторите, който предстои“, каза Цветан Цветанов председател на Републиканци за България и бивш вътрешен министър в „Демокрацията” по TV1.

Цветанов изрази мнение, че именно там ще има повече концентрация на емоции и енергия, защото знаем, че хоризонтът на сегашното правителство е не по-дълъг от три години, но за всички е ясно, при сглобката, която имаме днес няма устойчивост нито за политики, нито за решения. Има само скандали, интереси и ерозиране на държавността като цяло. Той обясни, че мандатът на регулаторите, които предстои да бъдат избрани е по-дълъг от този на правителството и НС.

„Регулаторите са тези, които имат влияние над много от процесите, които ще задоволяват много от икономическите интереси на всички, които са заинтересовани това правителство да продължи да съществува и под някаква форма да прокарват определени икономически, респективно и политически интереси. Те са заедно като симбиоза, обслужвайки и организираната престъпност, защото виждаме какво се случва през последните няколко години“, заяви Цветанов.

Бившият вътрешен министър коментира убийството на Мартин Божанов -Нотариуса и заяви, че нещата не са по-различни от това, което се е случило с Алексей Петров.

„Аз като вицепремиер и министър на вътрешните работи съм имал възможност да показвам, че държавата е по-силна от всички тези процеси, които са се случвали преди и наблюдаваме, че се случват днес“, припомни Цветанов и допълни, че: „След като Алексей Петров беше основният посредник за сглобката и за срещата, която беше направена в манастир, видяхме как институционално никой не говореше за парламента, прозрачността и воденето на тези разговори и по начина, по който трябва да се управлява“.

Цветан Цветанов добави, че всеки един министър трябва да защитава интересите на страната ни и да отстоява националните ни приоритети, а не да представлява една или друга политическа партия, визирайки амбициите на акад. Николай Денков да оглави МВнР.

Цветанов сравни „Възраждане“ чисто функционално с „Атака“, още от самото и създаване. „Преди местните избори прогнозирах, че ще започне намаляването на техния електорален дял, а днес се говори за нови формации, които биха могли да се създадат около президента Радев, които също биха могли да оберат една не малка част от него. Всички политически скандали, на които сме свидетели ерозират доверието на избирателите, независимо за коя политическа сила“.

Цветан Цветанов определи провеждането на протестите и затварянето на граничните ни пунктове от страна на „Възраждане“, като ход, който да привлекат внимание към себе си и да привлекат или поне да запазят електоралната си тежест. „Най-голямото предизвикателство, което ще стои пред всички политически формации е да се гарантира прозрачността и честността при провеждането на избори“. Той е категоричен, че е необходимо чрез медиите да се дава еднаква възможност за представяне на визиите и управленските решения на различните политически сили, а не само на определени политически представители. „Само така хората ще имат възможността да направят своя информиран избор“.

По думите му цялата демократична енергия, която е имало в страната ни е била пропиляна с последните два избора за Народно събрание. А по време на провеждането на местните избори е липсвал политически мениджмънт, защото те е нямало да бъдат проведени по този начин, ако е нямало правителство. Той е на мнение, че е злоупотребено с гласовете на демократичната общност, която е вярвала във всички обещания, които са се давали ежедневно. „В момента можем да констатираме щетите, а те са огромни. Има още по-голяма апатия в демократичната общност, нежелание за гласуване и всеки се оправя самостоятелно, защото никой не вижда хоризонт“.

Той припомни, че страната ни трябваше да е влязла в Шенген до октомври месец 2023 г., а не само частично, както и прогнозите, които дават експертите, че най-вероятно България няма да влезе в еврозоната от 2025 г.

„Нямаме политически решения с хоризонт, които да компенсират политическите съглашателства, които има в управлението на страната“, каза Цветанов и даде още един пример с траншовете от ПВУ, които страната ни не получи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече