Денков на среща с Дейвид Камерън: Украинските войски се бият за бъдещето на Европа

0

Войната в Украйна и помощта на Европа и САЩ за спечелването ѝ срещу Русия бе темата в центъра на разговора между външния министър на Обединеното кралство и бивш премиер Дейвид Камерън и двамата ротационни премиери Николай Денков и Мария Габриел. Това обобщи в началото на брифинга министър-председателят Николай Денков.

Тримата проведоха среща в Министерския съвет. Втората по важност обсъждана тема е била незаконната миграция и сътрудничеството между България и Великобритания за пресичането на „престъпните банди“, които търгуват с хора, по думите на Дейвид Камерън.

„България е важен партньор на Великобритания и изключително важен съюзник в НАТО“, заяви Камерън, който е на посещение в София по покана на вицепремиера и първи дипломат на страната Мария Габриел.

„Тази сутрин обсъдихме твърдата подкрепа на Украйна, която се бори с незаконната война. Нищо не е по-важно от гледна точка на световната и европейската сигурност. Путин трябва да разбере, че е сбъркал, и България показва своята солидарност в подкрепа на борбата с тази агресия“, заяви Камерън.

„Призовавам Американския конгрес, който днес ще гласува пакета от мерки“, апелира той, а към призива му се присъедини и Мария Габриел.

„Имаме икономическите, военните и дипломатически възможности. Знаем, че сме прави в битката с тази незаконна агресия“, каза външният министър на Великобритания и допълни, че тази подкрепа трябва да получи своето икономическо изражение.

Той коментира още, че „цяла Европа има сериозни проблеми от видимата незаконна миграция“, като добави за засилването на потока през Ламанша на пристигащите с малки лодки. „Ние получаваме подкрепа от България да се спре вносът на лодките и двигателите за лодките, за да се противопоставим на организираните престъпни банди, които извършват тази грозна търговия търговия с хора“, каза Камерън.

Британският външен министър похвали страната ни за икономическия растеж и коалицията – за успешното управление, като сам напомни, че е управлявал в коалиция. „Поздравления за това, че диферсифицирате своите енергийни доставки и се отказвате от руския нефт и газ“, каза външният министър на Острова.

„Важно е да се борим с дезинформацията, която идва от Русия. Особено тук, където е предната линия на руската дезинформация, насочена към олигарси, медийни и енергийни дружества. Използват се теми, като миграцията например, за да се настройват избирателите „против“. Трябва да подчертаем положителното, което България постига в тази борба“, добави Камерън.

Обсъдили още и управляващата коалиция. „Аз самият съм бил в такова правителство“, каза Камерън и похвали кабинета за добрите резултати.

В отговор на журналистически въпрос каква военна помощ още може да предостави страната ни, Камерън коментира, че „България вече предостави три пакета с изключително важна помощ за Украйна“.

„Обединеното кралство също има своя пакет от 2,5 млрд. лири. Най-важно е, че днес Американският конгрес ще гласува. Всичко това ще има огромно влияние. Украйна си върна вече почти половината от територията, която Русия завзе, и 20% от флота в Черно море“, каза Камерън. Той посочи, че украинската икономика вече се възстановява и заслужава нашата подкрепа, защото „Украйна се бие и за целия свят“.

„Ако се разреши на Путин да продължи, той няма да се спре, той ще иска още“, прогнозира Камерън по повод тезата, че руският президент ще нападне и друга европейска държава. Знаем, че сме прави в битката срещу тази незаконна агресия. Путин се ангажира с една незаконна инвазия и една война, която не може да бъде спечелена. Всички членове на НАТО трябва да имат въоръжение и възможности, които са сравними“, добави британският дипломат №1.

Премиерът Николай Денков от своя страна заяви, че изходът на войната в Украйна ще предопредели следващите години и десетилетия в Европа. Именно около това становище са се обединили с Дейвид Камерън по време на разговора.

„Споделяме мнението, че украинските войски се бият за бъдещето на Европа на този фронт. Това не е национален въпрос, а въпрос, който ще предопредели историческите събития в Европа и световната сцена през следващите години и десетилетия. Затова това е наше общо дело да помогнем на Украйна, така че да не позволим на Русия да спечели тази война, защото това ще има лоши последици“, коментира Денков.

И потвърди, че втората по важност обсъдена тема е била миграцията. „Оказахме се жертва на проблемите, които срещат част от големите европейски държави. Решението може да бъде намерено само с общи европейски усилия. Тук включвам и Великобритания, която има опит в тази сфера“, като направи уточнението, че в България бройката не незаконните мигранти не е проблем, както в други държави на континента.

Външната министърка Мария Габриел благодари за възможността да обсъдят сътрудничеството в ключови сфери, като изтъкна, че с Великобритания сме стратегически партньори и съюзници в НАТО. Тя също подчерта, че основна тема в разговора е била войната в Украйна – фокус в двустранния и евроатлантически ред.

„Финансовата, военна, дипломатическа подкрепа ще продължи толкова, колкото е необходимо. Бих се присъединила към неговия призив и Конгресът в САЩ ясно да гласува, за да продължим да излъчваме сигнал за подкрепата на Украйна“, каза Габриел. Тя изтъкна, че са обсъдили още и регионалната стабилност „с основен фокус сигурността в Черно море“. Габриел наблегна, че това е от стратегическа важност за Великобритания.

Коментирали още заедно да продължат да се борят с хибридните заплахи и дезинформацията, които нарече „феномен, който всеки ден се използва, за да разделя общество, за да разделя партньори“. „Важно е да останем обединени“, подчерта още Мария Габриел и посочи, че двете страни имаме своите добри примери за сътрудничество по линия на борбата с незаконната миграция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече