Премиерът Денков: В цяла Европа се виждат постигнатите успехи от българското правителство

0

Поздравления за реализираните реформи от българското правителство през изминалите осем месеца и категорична подкрепа за външнополитическите приоритети на България – Шенген, еврозона и ОИСР бяха изразени от президента на Франция Еманюел Макрон по време на срещата с премиера акад. Николай Денков в Париж.

„В цяла Европа се виждат тези успехи. Президентът Макрон специално подчерта, че много се надява това да продължи и през следващия период“, заяви българският министър-председател пред журналисти след разговора в Елисейския дворец. Вашите успехи са успехи на Европа и затова ще Ви подкрепим във всичко, което очертавате като Ваши приоритети –  са думите, с които президентът Макрон е засвидетелствал своята подкрепа пред акад. Денков. На срещата им, продължила повече от предвиденото, бяха обсъдени въпроси, които са важни както за двустранните отношения, така и за Европа като цяло.

От дискутираните теми премиерът акад. Денков открои европейската сигурност и изграждането на ясна отбранителна стратегия как Европа да се защити от евентуална атака от страна на Русия. „Това е важна тема, която в Европа вече се обсъжда много сериозно“, отбеляза министър-председателят. От тази гледна точка за Франция е важно да има надежден съюзник на югоизточния фланг на НАТО и е готова да работи заедно с България за изграждане на общ капацитет в нашата отбранителна индустрия.

Енергийната тема е друг акцент в разговора на Денков и Макрон. „Обсъждахме как могат да помогнат за развитието на българската енергетика от една страна и от друга – как да работим заедно за подготовка на кадри за целия регион“, заяви акад. Денков. На срещата са обсъждани и възможности за развитие на водноелектрически проекти в България.

Развитието на културни проекти също е било във фокуса на срещата на българския премиера с президента на Франция. През следващите месеци предстоят по-детайлни разговори, включително по отношение на проекта за остров „Св. Св. Кирик и Юлита“ край Созопол.

Категорична подкрепа за присъединяването на България към еврозоната от 01 януари 2025 година дойде и от министъра на икономиката, финансите и индустриалния и цифров суверенитет на Френската република Брюно Льо Мер. В Париж с него разговаряха министърът на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Румен Радев. Радев и Льо Мер подписаха Декларация за намерение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика за граждански цели между двете страни.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече