България ще има 9 супер модерни локомотива до 2026 г.

0

Локомотивите са от най-ново поколение и имат възможност за безпилотно управление

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков подписа договор за доставка на 9 електрически маневрени локомотива, които ще бъдат закупени със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Срокът за изпълнение на договора е до средата на 2026 г., а общата стойност на инвестицията е 10,5 млн. лева.

„Новият подвижен състав ще замени близо 50-годишните дизелови локомотиви, които в момента се използват в депата“, посочи министър Гвоздейков след подписването на договора. Той допълни, че проектът ще намали разходите за маневри и вредните емисии от тази дейност, както и да обезпечи железопътния превозвач със съвременна и модерна техника.

Министър Гвоздейков обясни, че новите локомотиви ще се използват в най-големите депа в страната и ще подобрят значително условията на труд на служителите. „Локомотивите са от най-ново поколение и позволяват да бъдат оперирани дистанционно без да има машинист вътре в кабината“, уточни Гвоздейков.

Договорът включва още поддръжката им за срок от 15 години и обучение на персонала. Изпълнител на дейностите е „Експрес Сервиз“ ООД.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече