Било на път да разменят Навални за осъден наемен убиец

0

Руският опозиционен политик Алексей Навални е бил близо до това да бъде освободен при размяна на затворници със Съединените щати, заяви Мария Певчих, съюзничка на Навални, цитирана от Ройтерс и БТА.

В изказване, публикувано в „ЮТюб“, Певчих, която твърди, че руските власти са убили Навални – нещо, което те отричат – твърди, че критикът на Кремъл и и двама граждани на САЩ е трябвало да бъдат разменени за Вадим Красиков – наемен убиец от руската служба за сигурност, който излежава доживотна присъда в Берлин.

Според Певчих вечерта на 15 февруари тя е получила потвърждение, че преговорите са в ход и са на финалния етап, а на следващия ден Навални е бил убит.

„Преди две години беше изобретено решение, което можеше да работи – хуманитарен обмен. Руски шпиони в замяна на политически затворници. В историята вече е имало такива обмени“, каза Певчих.

По думите ѝ заедно с разследващия журналист Христо Грозев екипът на Навални е издирвал и разкривал руски шпиони в чужбина, като в същото време е изготвял списък с руски политически затворници за размяна.

Певчих каза, че изпълнението на този план е отнело две години, тъй като политиците и служителите „не са имали достатъчно политическа воля и желание“. Предложението за размяна на Навални било предадено на Путин от олигарха Роман Абрамович, който след войната в Украйна започва да действа като неформален канал за преговори с руските власти. Сътрудниците на Навални са сигурни, че Путин не е искал да разменя специално Навални и затова го е убил.

По-рано Путин заяви в интервюто с американския журналист Тъкър Карлсън за възможност за размяна на американския журналист Евън Гершкович, който е в руски затвор, без да дава повече подробности. Преди това през септември американското издание The Wall Street Journal“ съобщи, че е възможна размяната с „човек, който по патриотични причини елиминира бандит в една от европейските столици“ и сега „лежи“.

За момента няма коментар по темата от руска и американска страна.

Вадим Красиков застреля Зелимхан Хангошвили, чеченски бунтовник и грузински гражданин, който според Москва е участвал в терористична атака в региона на Северен Кавказ в Русия през 2004 г. Красиков преследвал посред бял ден на велосипед мишената си до препълнена детска площадка в централния берлински парк „Тиргартен“. В близост до люлките Красиков извадил от раница пистолет и застрелял в гръб Хангошвили. После слязъл от велосипеда и спокойно стрелял още два пъти в главата на падналия на земята чеченец, наблюдаван от родители и деца, разказаха свидетели по време на делото, завършило с осъждането на Красиков.

Междувременно днес Кремъл нарече „абсурдни“ твърденията, че руските власти са оказвали натиск върху майката на Алексей Навални във връзка с погребението на сина ѝ. Президентът Владимир Путин не е участвал във вземането на решения за тялото на Навални, увери неговият прессекретар Дмитрий Песков.

Говорителката на Навални, който почина внезапно на 47-годишна възраст в арктическа наказателна колония на 16 февруари, заяви в петък, че руските власти са поставили ултиматум на 69-годишната му майка Людмила да се съгласи в рамките на три часа да го погребе без публична церемония или той ще бъде погребан в затвора.

Ден по-рано майката на Навални се оплака от трудностите при предаването на тялото на сина ѝ и обвини руските следователи, че се опитват да я изнудват във връзка с организацията на погребението.

Тялото на покойния опозиционер беше предадено в събота на майка му в арктическия град Салехард. Все още не са обявени условията за погребението му, посочва Ройтерс.

Запитан дали ще коментира предполагаемия официален натиск върху майката на Навални, Песков заяви днес пред репортери, че „не може да коментира по никакъв начин, защото Кремъл няма нищо общо с това, така че Кремъл не може да оказва натиск“. „Това е поредното абсурдно изявление на тези поддръжници (на Навални)“, добави той.

„Те почти всички са издирвани (от руските власти) и почти всички са в чужбина. Изявленията им трябва да бъдат третирани по съответния начин“, каза Песков. Запитан дали призивите, отправени към Путин от майката на Навални и Юлия, неговата съпруга, са помогнали за ускоряване на процеса по предаването на тялото, той заяви, че руският президент няма отношение към случая.

„Държавният глава по никакъв начин не се занимава с тези въпроси. Има определени служби и съответни процеси, които протичат в съответствие с установените правила за такива ситуации“, каза Песков.

На въпроса дали Путин има нещо общо с проблемите около предаването на тялото, което според поддръжниците на Навални е станало подозрително бавно, той отговори отрицателно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече