Директорът на Фронтекс: България е много важен партньор, без нея не можем да пазим външните граници на ЕС

1

България е много важен партньор за нас, без нея не можем да пазим външните граници на ЕС. Имате пълна подкрепа за Шенген. Това коментира от българо-турската граница изпълнителният директор на Фронтекс Ханс Лейтенс, който от вчера е на посещение в страната по покана на вътрешния министър Калин Стоянов. 

Основното, което коментираме, е нивото на действия. Набелязахме някои основни мероприятия за тази година, както и обсъдихме по-големия брой служители на Фронтекс, които ще бъдат позиционирани предимно на българо-турската и българо-сръбската граница“, коментира Стоянов пред журналисти.

И подчерта, че България е получила изключително висока оценка от Лейтенс за постигнатите резултати по линия на нелегалната миграция.

„Директно споделихме и цифрите, които сме постигнали, а именно спадът с близо 80% на броя на гражданите, които се опитват да преминат нелегално през турската граница, като това сравнение е направено за същия период за миналата година“, отбеляза Калин Стоянов и добави, че изпълнителният директор на Фронтекс е изразил пълната си подкрепа за членството на България в Шенген до края на тази година. 

„Има много малко констатирани случаи, в които има данни, че българската гранична полиция е действала прекалено силово срещу опитващите се да влязат в страната. Взели сме мерки – както дисциплинарни, така и наказателни. Сравнено с 2021 и 2022 година през 2023 година тези случаи са изключително рядко, непрекъснато се провеждат обучения“, уточни Стоянов.

Попитан колко са тези случаи, той отговори, че откакто ръководи МВР, са 5 – служителите са наказани административно, уволнени няма.

България има много важна роля в охрана на външната граница на ЕС, посочи от своя страна изпълнителният директор на Фронтекс, който сподели, че за първи път посещава на място българо-турската граница.

Той увери, че от началото на следващия месец агенцията изпраща между 500 и 600 свои служители специално на тази граница, които ще работят заедно с българските гранични полицаи – ясна заявка, че агенцията ще отговори на всяка отправена от страна на българските власти молба за подкрепа, на която Фронтекс може да отговори.

Той определи спазването на основните права на чуждите граждани като един от основните въпроси: Удовлетворен съм да чуя от министъра и от директора на ГД „Гранична полиция“, че българската държава предприема мерки да се гарантират основните права и ще бъдат вложени всички усилия в тази посока. Изпълнителният директор на Фронтекс още веднъж заяви категоричната си позиция – „България е много важен партньор за нас, без България не можем да пазим външните граници на ЕС. Това е важно не само за страната ви, но и за целия ЕС“.

1 Коментар
  1. pigpg казва

    pigpgเกมใหม่มาแรง แตกดี ที่สุด เว็บเกมใหม่ที่กำลังเป็นที่นิยมอย่างแพร่หลายในวงการเกมออนไลน์ pg slot ด้วยเกมที่มีความสนุกสุดพิเศษและการจ่ายเงินที่แตกต่างออกไปเลย

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече