Кьовеши: Политици защитават престъпни организации

0

Главната прокурорка на ЕС Лаура Кьовеши предупреди, че престъпните организации имат прекалено голямо влияние върху демократичните структури, предаде ДПА.

„В нашите производства откриваме хора от бизнеса, политици или служители в публичния сектор, които защитават престъпни организации“, каза Кьовеши пред германския в. „Зюддойче цайтунг“.

Европейската прокуратура е независим и децентрализиран орган, който е упълномощен да преследва престъпления срещу бюджета на ЕС в националите съдилища. Фокусът ѝ е върху престъпления, свързани с неправомерно получаване на евросубсидии или със сключване на договори с ЕС, както и върху митнически нарушения и схеми за измами с ДДС.

Според Кьовеши мащабите на измамите с еврофондове се подценяват. По изчисления на Европол досега в Европа са конфискувани едва 4% от финансовите средства, придобити по престъпен начин, предаде БТА.

Освен това европейската главна прокурорка заяви, че Германия е привлекателна страна за измамниците. „Това е една голяма икономика, има много компании, лесно е да се укрият някои неща“, посочи Кьовеши. Въпреки това броят на делата показва, че има добро равнище на разкриваемост на престъпленията. „Ако навсякъде имаше същото ниво на разкриване на измами с ДДС или митнически измами като в Германия, ситуацията като цяло щеше да е по-добра“, заключи Кьовеши.

Прокуратурата на ЕС представи днес доклада за дейността си през миналата година, в който се посочва, че в България се водят 203 разследвания по съмнения за измами с 884,9 млн. евро от европейския бюджет.

През 2023 г. са били разкрити 107 нови разследвания за 405,2 млн. евро. В тази бройка пет проверки са за измами с ДДС на обща стойност 28,2 млн. евро, показват данните. За миналата година не е била издадена нито една заповед за запор на имущество у нас, се допълва в доклада. За същото време 16 проверки са завършили без последици, а материалите по 14 случая са били предадени на българския съд, предаде БТА.

От общо 225 сигнала със съмнения за злоупотреби, 163 са били подадени от властите в нашата страна, 13 са били от институции на ЕС, 47 са били от граждани. По проверките на Европейската прокуратура миналата година у нас са били образувани четири дела, но няма нито едно окончателно съдебно решение и нито един осъден.

Данните показват също, че половината от проверките са свързани със случаи, които не касаят обществени поръчки, близо една трета са по съмнения за разходи с обществени средства, около три на сто са за укриване на ДДС, шест на сто са свързани със съмнения за корупция.

Най-много разследвания засягат работата със средствата от европейския бюджет за сближаване, на второ място са случаите, свързани с програмите в земеделието.

Общо Европейската прокуратура е предприела миналата година над 330 разследвания в ЕС. Предполагаемите щети по тези случаи за европейския бюджет са 11,5 милиарда евро, показва докладът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече