БДЖ въвежда електронно издаване на билети във влак

0

„БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД въведе тази седмица експериментално електронно издаване на билети във влак от превозния персонал чрез PDA устройства, съобщиха от пресцентъра на националния железопътен превозвач.

Услугата се извършва пробно с функционалност единствено по направленията София – Враца – Видин и София – Враца – Лом.

Електронното издаване на билети във влака чрез PDA устройства значително ще улесни процеса за превозния персонал. Причината е, че билетът се отпечатва автоматично само с натискането на няколко бутона от менюто на устройството и вече не е необходимо да бъдат попълвани бланки на ръка, което отнема повече време и е свързано с редица неудобства в работата на служителите, посочиха от БДЖ.

По време на тестовия период ще бъдат отстранени всички нередности, свързани с мобилната връзка и други възникнали грешки по време на работата на устройствата. След оптимизиране на неточностите поетапно ще бъде увеличен броят на влаковете и маршрутите, по които ще се предлага тази услуга с повече функционалности и възможност за предлагане на повече търговски оферти. Така клиентите на БДЖ ще могат да се снабдяват с билети за влак за пътуване и с прекачване във възелни гари в цялата страна, добавиха от БДЖ.

PDA устройствата са свързани централизирано с билетоиздаващата система, което автоматично подобрява отчетността чрез предоставяне на данни в реално време директно в системата за извършените продажби. Чрез устройствата продажбите се извършват съгласно Наредба Н-18 от 13 декември 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, обясняват от БДЖ.

Централизираната система за издаване и резервация на билети в реално време на БДЖ е разработена от „Информационно обслужване“ и функционира от декември 2017 г. Системата е внедрена в 99 гари и бюра в страната и обхваща всички жп маршрути и над 600 влака. На 25 февруари 2022 г. системата отчете близо 23 млн. билета, а общият брой на генерираните абонаментни карти достигна 465 000.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече