Депутатите запазиха минута мълчание в памет на патриарх Неофит, който почина снощи

0

С минута мълчание в памет на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит започна днешното заседание на Народното събрание. Вчера от Българската православна църква – Българска патриаршия съобщиха за кончината на патриарх Неофит.

„Вчера загубихме духовния баща на българския народ, който ръководи Българската православна църква мъдро, достойно и с грижа за всички вярващи, радетел за единство, мир и благополучие. Призовавам ви да почетем с минута мълчание Негово светейшество и да се помолим за упокой на душата му“, заяви в началото на заседанието председателят на 49-ото Народно събрание Росен Желязков.

Преди заседанието пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че приема като „тежка загуба за България, за православието, за църквата“ кончината на Негово Светейшество. „Бог да го прости! Свят човек, достоен!“, посочи той. Попитан има ли риск за българската църква и какво трябва да се случи, Борисов посочи, че политиците не трябва да се изказват по тази тема, нито да изказват своите предпочитания.

„Това е голяма загуба за българския народ и за Българската православна църква, защото си отиде един от стълбовете на православната ни вяра“, каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов за кончината на патриарх Неофит пред журналисти в парламента. По думите му това се случва в знакова за България година, защото се отбелязват 1160 години от покръстването на българите.

Костадинов коментира, че времето, в което си е отишъл патриарх Неофит, е изключително тежко и за българите, и за света като цяло. „Той смята, че предизвикателствата, които остава след неговата смърт са повече от желаното. Да се надяваме, че църквата и народът ще успеят да преминат през тях“, посочи лидерът на „Възраждане“.

Костадинов каза, че патриарх Неофит е бил обединител и че е бил човекът, който е успял окончателно да преодолее всички остатъчни ефекти от братоубийствения разкол в българската църква. „Да се надяваме, че това, което той успя да направи за църквата и за нашия народ ще бъде продължено от неговия наследник и наследниците му в Синода“, допълни Костадинов.

Той заяви, че най-малкото, което може днес да направи Народното събрание (НС), е да почете с минута мълчание българския патриарх. Смятам, че в днешния ден НС не трябва да работи, коментира още той.

Относно връчването на мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев, което трябва да се случи в петък, Костадинов посочи, че това е просто една процедура, която минава с връчване на папка и след това отнема една седмица.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече