Министър Гвоздейков: България е готова да изпълнява процедурите по въздушен Шенген

0

„България Хели Мед Сървиз“ ЕАД вече има сертификат за авиационен оператор за извършване на операции за спешна медицинска помощ по въздух – HEMS. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков днес по време на първия тренировъчен полет с българския хеликоптер.

„Изпълнението на демонстрационния полет е част от процедурата по сертифициране на авиационния оператор. Съгласно европейското законодателство всеки един от пилотите трябва да премине обучение от около 10 часа за работа с този хеликоптер, след което машината може да бъде въведена в експлоатация и да започне да изпълнява HEMS мисии“, посочи Георги Гвоздейков. Той поясни, че днешният демонстрационен полет се осъществява в присъствието на инспектори от ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“, които ще извършат финална оценка на готовността и подготовката на авиационния оператор.

„България Хели Мед Сървиз“ вече предприе стъпки за изграждане на собствена организация за обучение на пилоти и очаквам до есента дружеството да придобие 2 учебни хеликоптера и да започнат подбор на млади хора, които искат да се занимават с тази дейност“, обяви транспортният министър. Георги Гвоздейков допълни, че основната цел е операторът да започне самостоятелно да извършва обучението и подготовката на кадрите, което ще даде сигурност и стабилност в развитието на проекта.

Министър Гвоздейков заяви, че пилотите за втория хеликоптер в момента се обучават в Италия. Усилено се работи и върху подготовката на втората оперативна база, която ще бъде на територията на летище Бършен, Сливен. Там ще бъде позициониран вторият хеликоптер, който се очаква да пристигне през месец юни и ще обслужва източната част на България. Третият хеликоптер ще пристигне в средата на декември в базата в Долна Митрополия и е предвидено да обслужва Северна България.

Пред медии министър Георги Гвоздейков коментира и готовността на страната ни за влизане в Шенген по въздух. „България е готова да изпълнява процедурите по въздушен Шенген. В това се убедих лично по-рано днес, по време на инспекция на летище София, където се запознах на място с процеса по подготовка“, посочи министърът на транспорта и съобщенията. Той обясни, че през миналата седмица екип от Европейската комисия също инспектира столичното летище, пред 31 март, когато България ще влезе в Шенген по въздух.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече