Жозеп Борел: Ако Украйна се предаде, руските войски няма да се спрат

0

Ако Украйна развее бялото знаме и се предаде, тогава в Киев ще дойде марионетен режим, украинците ще бъдат премазани и руските войски ще бъдат на нашите граници. Можем да бъдем сигурни, че няма да спрат там. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на съвместна пресконференция с украинския премиер Денис Шмигал и еврокомисаря по въпросите на разширяването и съседството Оливер Вархей.

По неговите думи в последните дни руският президент Владимир Путин е заплашил с Трета световна война. „Очевидно е, че той се вижда във война със Запада„, коментира Борел.

Върховният представител призова ЕС да постигне споразумение за използването на приходите от запорираното в ЕС руско имущество в полза на Украйна, припомня БТА. „Трябва да предприемем бързи стъпки, от седмици обсъждаме този въпрос, предложих 90 на сто от тези приходи да бъдат за военна помощ за украинската страна“, добави Борел. Той уточни, че става дума за около три милиарда евро годишно.

По неговите думи с решенията от последните дни ЕС е осигурил 33 милиарда евро за военна помощ за Украйна, а на двустранна основа с Киев са сключени споразумения за още поне 20 млрд. евро до края на годината. Еврокомисарят Вархей посочи, че от началото на войната Европейската комисия е осигурила 95 млрд. евро помощ за Украйна, включително за подслоняването на украинските бежанци.

Премиерът Шмигал изрази очакване следващите европейски санкции срещу Русия да окажат натиск с налагането на мерки срещу руската енергетика, металургия и финанси, включително срещу „Росатом“ и други организации от руската ядрена енергетика. Настояваме за конфискуване на цялото запорирано руско имущество, за да може агресорът да плати за щетите, които нанесе на Украйна, призова той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече