Кирил Петков: Вчера се случи нещо безпрецедентно, това беше политическа измама

0

„Това, което се случи вчера, беше безпрецедентно. Това беше политическа измама. Въпросът е защо се прави всичко това.“ Така съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира в студиото на „Здравей, България” по Нова тв ескалацията на политическото напрежение след връщането на изпълнен мандат от ГЕРБ-СДС.

„12 дни да преговаряш и да се появят имена, които не са споменати… Конституцията дава срок да се изпълни мандатът. Защо се бързаше и накрая се взриви процесът? Мария Габриел направи огромна грешка, която се изразява в това, че се е съгласила да бъде натисната от Борисов. Големият въпрос е може ли да си лидер на политическа партия, да знаеш, че хвърляш държавата в хаос и да не се появиш дори накрая. Той не само не се появи, но и се скри и не вдигна телефона. Аз не умирам да си говоря с Борисов, но когато си политически лидер не може да се криеш зад четирима души, които си изпратил да бъдат изпържени. Той хвърли Габриел под автобуса. Нейната репутация беше унищожена с политически ход, който в Европа не е известен – да отидеш при президента с кабинет, който не е съгласуван”, каза Петков.

Според него в Споразумението за реформите двете неща, които са им били отказани, са свързани с реформите на службите, за които от ПП-ДБ искали да има ясна дата до 31 юли, както и текстът за следствената тайна, който бил предложен от Христо Иванов.

„Вчера ми беше мъчно за тях. Бяха накарани да говорят абсолютно неверни неща. Ние показахме последната версия на договора, който бяхме готови да подпишем”.  каза Петков.

По повод споразумението Петков обясни още, че през последната вечер на преговорите се е появила една от дамите от преговорния екип на ГЕРБ с документ, подписан от Габриел. От ПП-ДБ са отворили документа, погледнали са датата за реформата в службите и са видели, че конкретиката липсва, каза още съпредседателят на ПП.

Той добави, че кабинетът е абсурден, а министрите са си подписали декларация, че не искат да участват в него. „Когато дойде мандата при нас ние ще съберем всички национални съвети на коалициите в ПП-ДБ и няма да бързаме, а ще мислим. Идеята да се хвърля държавата в хаос е най-лесната. Това не е детска играчка”, добави Петков.

ГЕРБ ни помогнаха да осъзнаем колко сме силни заедно в нашата коалиция, каза още съпредседателят на ПП-ДБ.

Той уточни, че от ГЕРБ трябва да разберат, че стария модел е приключил. „Ние сме отговорни, разбираме, че зад тях стоят много стотин хиляди гласа, но и те трябва да разберат, че времето на хитрините свърши”, уточни той.

Според него, когато мандатът отиде при тях, те няма да бягат от политическата отговорност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече