Лена Бориславова: Утре се готви още един ход от ГЕРБ, надявам се да не бъде извършен

0

„Мария Габриел създаде мост между ПП-ДБ и ГЕРБ, но сега тя е подменила текста на споразумението. Тя е накарана да подпише текст, който е по-ранна версия и различна. Какво стана и кой я накара да внесе тази папка по този начин?“, коментира Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ турбуленциите между (не)коалиционните партньори в кабинета в предаването „Лице в лице„.

Според нея трябва да има сближаване отново, за да се изгради доверие.

„От ГЕРБ прекъснаха преговорите. На 19 март, когато след множество ултиматуми, скъсяване на срокове, избягване на темите за реформи, лидерите на ПП-ДБ бяха на масата за преговори. В 12:30 часа в деня на връщане на мандата влиза Никола Николов, PR на ГЕРБ, и казва: „Време е!“. Четирите дами станаха и тръгнаха. Комуникацията прекъсна. Бойко Борисов не вдига телефон. От медиите разбрахме, че Мария Габриел възнамерява да отиде при президента в 16 часа“, посочи Бориславова.

„Учудих се на поведението на Мария Габриел, тъй като нямаме разбирателство. Беше изпълнена лъжа по команда. Каза се, че има решение и състав на кабинет. При преговорите имаше целенасочено изтичане на проектокабинет в медиите, който не е съгласуван. Представянето му с лъжа е метод на силови преговори, които целят от ПП-ДБ да бъдат принудени да гласуват това, което се поднася. Утре се готви още един ход. Ще се внесе решение в Народното събрание за избор на Мария Габриел за премиер без състав на кабинет. Силно се надявам, че това действие няма да бъде извършено“, добави тя.

„Ако започнем да говорим отново, това ще е стъпка напред. Мария Габриел трябва да възстанови това доверие. Не знам дали е възможно. Как тя ще погледне тези 11 министри и ще започне да работи с тях отново, след като така използва имената им? Не може да се ходи и да се лъже, че има споразумение, когато такова няма. Зад Мария Габриел стои партия ГЕРБ и партийни лидери. Те трябва да говорят с нашите лидери, за да се разберат двете формации“, подчерта Лена Бориславова.

„Николай Денков неведнъж е бил обиждан от лидера на ГЕРБ и депутати. Досега не е казал, че няма да води заседание на Министерския съвет заради това. Готови сме за разговори и изграждане на доверие. С ултиматуми не се прави. За да изпълним програмата, трябва да намерим начин да говорим. В това споразумение една от ключовите точки е да няма плаващи мнозинства и да има конкретен ангажимент за реформи. Това, че ГЕРБ не искат да влязат в ангажимент по тази тема е проблем“, допълни тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече