Официално: БДЖ и Deutsche Bahn подписаха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

0

„БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и „Дойче бан“ (Deutsche Bahn) подписаха договор за доставка на 76 модернизирани пътнически вагона, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.

Първите 19 от вагоните ще пристигнат в България през април, а останалите 57 ще бъдат доставени по график до началото на юни. С тях Българските държавни железници ще модернизират над 20% от подвижния си състав и ще обслужват най-натоварените направления от София до Варна, Бургас и Русе.

Договорът включва доставка на 60 пътнически вагона от салонен тип за пътуване във втора класа, шест специализирани пътнически вагона за превоз на трудноподвижни лица и велосипеди, както и десет вагон-бистра. Общата стойност на договора е 30,5 млн. лева, която включва и всички разходи по доставката им до България. Единичната цена за вагон възлиза на 391 166 лева, поясниха от министерството.

В края на януари министърът на транспорта и съобщенията в оставка Георги Гвоздейков каза, че министерството и БДЖ са във финална фаза на преговори за закупуване на модернизиран подвижен състав от „Дойче бан“. Седмица по-късно представители на МТС и БДЖ заминаха за Лайпциг и посетиха базата на „Дойче бан“ за оглед на подвижния състав и изчистване на всички детайли по сделката. По думите на Гвоздейков това е първата видима крачка в реформата на българските железници, която 30 години се е провеждала само на хартия.

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт, оборудван е с климатична система, както и с информационна система за уведомяване на пътниците за гарите и спирките по маршрута на влака. Последният планов ремонт на вагоните е извършен в периода 2018-2022 г., а до декември 2023 г. те са били в експлоатация по железопътната мрежа на Германия, съобщават още от транспортното министерство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече