Европрокуратурата се захвана със строежа на тунел „Железница“

0

Министърът на регионалното развитие в оставка Андрей Цеков не е знаел за акцията на Европрокуратурата по сигнал на ДАНС и претърсването на офисите на шест фирми, участвали в строежа на тунел „Железница“. Това се разбра от коментара му пред бТВ, където Цеков обясни, че е научил от медиите за проверката и обиските на Европейската прокуратура.

„Ако е било необходимо съдействие от МРРБ и от АПИ, са щели да се обърнат към нас, на този етап не са се обръщали“, каза регионалният министър в оставка Андрей Цеков.

Европрокуратурата посочва, че изпълнителят на строежа е получил приблизително 185 млн. лв., 85% от които са финансирани от европейски фондове. Разследваната компания е извършила за много кратко време няколко фиктивни парични превода на стойност над 11 милиона лева към верига от кухи фирми, което е довело до теглене на големи суми в брой от физически лица с криминални досиета.

„Аз мисля, че виждаме един модел, който наблюдавахме и за магистрала „Хемус“. Отношенията на АПИ са с консорциума изпълнител, плащанията се правят по сметка на консорциума. След това как се разпределят средствата, ние не разполагаме с такава информация“, подчерта министър Цеков.

От регионалното министерство поясняват за bTV, че на два пъти са правени преводи към изпълнителя на строежа за по 11 милиона лева. Веднъж през юли 2021 г. и на 1 юни 2023 г.

Една от компаниите в консорциума „Джи пи груп“ твърди в съобщение до медиите, че не е обект на разследване. Останалите две компании в консорциума „Глобал Кънстръкшън“ и „Виа план“ не коментират темата.

Разследването продължава. От европрокуратурата съобщават, че компаниите и лица се появяват и в друго тяхно текущо разследване относно инфраструктурни проекти в железопътния сектор.

В понеделник Европейската прокуратура съобщи, че е разпоредила претърсване в шест български фирми и в частни имоти, свързани със строителството на тунел „Железница“ на магистрала „Струма“. Претърсванията целят събиране на доказателства по съмнения за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, се посочва в съобщението. Проверката е разкрила, че едно от дружествата от консорциума е заподозряно в няколко престъпления, включително присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече