ТЕЦ „Брикел” до властта: Не вдигайте цената на въглищата! Това убива сектора завинаги!

0

„Увеличение на цената на въглищата, доставяни от „Мини Марица-изток”, ще доведе до неблагоприятни обстоятелства за централата, за Гълъбово и топлофикациите, захранващи се с гориво от нас. Затова отправяме апел към всички органи, от които зависи това да не се случи: Не вдигайте цената на въглищата! Това може да унищожи сектора веднъж завинаги!”.

Това гласи писмена позиция на ТЕЦ „Брикел”, изпратена до Министерството на енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), Народното събрание и Българския енергиен холдинг (БЕХ).

От централата посочиха, че държавното добивно дружество е поискало увеличение на цената на въглищата си с около 30%. Припомняме, че в момента „Брикел“ е един от най-големите клиенти на държавната мина.

В писмото си енергетиците от „Брикел” обясняват, че разбират тежкото състояние, в което се намира „Мини Марица-изток”, но недоумяват как се взима подобно решение в ситуация, когато и без това има спиране на въглищни мощности и започват масови съкращение на специалисти?!

От писмото става ясно, че в такава обстановка увеличението на цените на въглищата практически може да унищожи целия сектор веднъж завинаги.

От централата пишат още, че поредицата от негативни събития, причинени от войната в Украйна и последвалата енергийна криза и хаоса в стратегическото планиране за развитието на енергийния сектор, свързано със Зелената сделка, се отразява не само на добивното дружество, но и на въглищните електроцентрали.

В писмото си експертите посочват, че негативно отражение върху тях има и в резултат на високата инфлация, която е довела до увеличаване на разходите за производството във всички отрасли на икономиката.

„Брикел“ не успя да получи необходимия приход от продажбите на електрическа енергия на платформата на БНЕБ през настоящия регулаторен период. Причината е сривът в борсовите цени в сравнение с одобрената от КЕВР прогнозна пазарна цена”, подчертават от централата.

Оттам поясниха, че в случай, че се допусне увеличение от 30% на цената на добиваните въглища, ТЕЦ „Брикел” ще се окаже в капан.

„От една страна са редицата сключени договори за продажба на продукция от преработени въглища, които купуваме от държавните мини и ниските пазарни цени на енергийната борса.

От друга е искането за увеличение на суровината”, ясни са от ТЕЦ „Брикел”.

От топлоелектрическата централа отсякоха, че ще бъдат принудени да прекратят договорите, които са подписали с техните контрагенти и да преразгледат цялостната инвестиционна програма относно преработката на въглища от „Мини Марица-изток”, което ще доведе до намаляване на количеството на техните заявки към държавните мини.

В писмото, адресирано до всички компетентни институции в държавата, пряко ангажирани със сектор „Енергетика” и в частност дейността на централата, от Брикел” изразяват надежда, че ще бъде взето държавническо решение, като не бъде утежнявано състоянието на бранша чрез допълнително оскъпяване на разходите за производство на електрическа и топлинна енергия от въглища.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече