Цветан Цветанов: Възможно е главният прокурор да упражни натиск върху главния секретар на МВР

0

Предполагах, че това е начинът, по който Живко Коцев е бил принуден да подаде заявление за излизане от системата на МВР, но му прави чест, че във вчерашния ден намери достатъчно сили, за да може истината да излезе. Така  в ефира  на „Добро утро, Европа“ Цветан Цветанов, бивш министър на вътрешните работи и лидер на партия „Републиканци за България“ коментира оттеглената оставка на главния секретар на МВР Живко Коцев, който заяви, че е бил подложен на огромен психологически и морален натиск.

„Само преди два дни, когато тази оставка се обсъждаше, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов подчерта, че няма никакъв натиск над Живко Коцев. Стана ясно обаче, че е имало натиск и той е бил много сериозен, освен от страна на министъра като важната политическа фигурна в Министерството на вътрешните работи, но също така и от страна на прокуратурата от най-високо ниво, което се предполага, че може би е настоящият главен прокурор Борислав Сарафов“, каза още Цветанов.

Попитан възможно ли е главният прокурор да упражни такъв натиск над главния секретар на МВР Цветанов заяви: „Възможно е главният прокурор да си позволи да упражни такъв натиск над главния секретар на МВР. Аз съм виждал този стил на поведение през 2013 г., когато напуснах системата на МВР. Тогава имаше подобен подход към всички професионалисти в системата на МВР, защото овладяването на системата минава и през висшата професионална фигура в лицето на главния секретар, в случая Живко Коцев.

По думите на Цветан Цветанов в момента системата на МВР се нуждае точно от балансираща роля като тази, която имаше президентът при назначаване и освобождаване с указ на висшите професионални фигури.

„Ако бяха направили законодателна промяна, с която шефовете на службите да се назначават от Министерски съвет или от парламента, щяхме много бързо да приключим с освобождаването на Коцев, а сега президентът също е в ролята си да не допусне такъв хаос и такова напрежение, което би могло да създаде сериозен проблем за сигурността на страната“, коментира още Цветан Цветанов.

Бившият вътрешен министър изрази притеснение във връзка с вчерашния доклад на Европол и коментарът на изпълнителния директор Катрин де Бол, в който се пише, че представители от България, Румъния и други европейски държави са най-опасните престъпни групи свързани с трафик на хора и наркотици. „Това да имаме такъв срив в системата за сигурност и такова недоверие между министър и главен секретар е недопустимо. Виждаме какви са оценките на министър-председателя за работата на министъра на вътрешните работи, както и от бившия министър на вътрешните работи Бойко Рашков и други представители на законодателната власт“.

Бившият вътрешен министър предположи, че активно в действието по дискредитирането на Живко Коцев са участвали зам.-главния секретар, министърът на вътрешните работи и главният прокурор. Във връзка с провеждането на предстоящите избори Цветанов каза, че  главният секретар  на МВР отговаря за голямата част от организацията за провеждането на честни и прозрачни избори. „Точно затова тази длъжност е изключително важна, за да може да бъде овладяна и от политическото ръководство и да се сложи удобният главен секретар, който да изпълнява тази функция. По закон ако той бъде освободен до назначаването на нов функцията се изпълнява от зам.-главния секретар“.

„Политическите отношения между основните политически формации, които имаха все пак сглобка 9 месеца и формираха определено мнозинство, смятам, че начинът по който се започва още преди да е стартирана предизборната кампания означава, че ще има много тежък разрив между тези отношения и по-голяма невъзможност да се състави правителство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Смятам, че това което ще се изговори през кампанията ще бъде много тежко като конфронтация и обиди и не знам как всеки от тях ще преглътне всички това, което ще бъде изказано. Влизаме в тежка политическа спирала, по всяка вероятност ще има отново избори и едва след това ще има някаква светлина“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече