Културата зад японските ножове

0

В обикновените японски домакинства ножът е познат кухненски инструмент и във всеки дом има поне един, но ножовете, използвани от професионалните готвачи, имат специално значение. Зад това значение се крие уникалната история на развитието на ножовете.

Произходът на японския нож е същият като този на японския меч

Японските мечове започват да се изработват за първи път в Япония в началото на периода Хейан, като се използват техники за изработване на мечове, пренесени в Япония от континентален Китай и Корейския полуостров. 

Най-старият нож, съхраняван в Шосо-ин (хранилище на много национални съкровища), има формата на миниатюрен японски меч, който самураите биха носили, което подсказва за общия им произход.

С течение на времето разнообразието нараства. В началото на периода Едо се появяват видове като деба (кухненски ножове), янагиба (за сашими) и накири (за зеленчуци), а с въвеждането на западната култура на хранене с месо през периода Мейджи започват да се използват и гюто. Впоследствие разновидностите продължават да се сегментират за всяка съставка и метод на приготвяне, а днес характеристиките на японските ножове са постигнали световно признание.

За японския готвач ножът е продължение на тялото му

В света на японските готвачи един готвач се счита за пълнолетен едва когато знае не само как да използва ножа си, но и как да се грижи правилно за него. Ето защо след приключване на работата си всеки ден готвачът наточва и полира ножа си, като продължава да го използва внимателно в продължение на много години, сякаш е част от тялото му.

Това е довело до вярването, че в инструмент, използван дълги години, се вселява дух, както и до обичая старият нож, който се счупи, да се поставя в могила за кухненски ножове „хочо-дзука“, за да се изрази признателност за годините на служба и да се помоли за подобряване на уменията за използване на ножове за готвене.

Хочо-дзука е могила, издигната за погребване на ножове, които са се износили и вече не могат да се използват, за да се изрази признателност за тяхната служба и да се помоли за подобряване на уменията за използване на ножове за готвене. 

Tъй като ножовете произлизат от мечовете и има вярване, че „мечът не може да се използва, без да е обитаван от дух“, могилата е предназначена и за освещаване.

Дори и днес културата на поддържане на предметите и използването им за дълго време е утвърдена

През последните години японската дума „mottainai“ (разточителен) започна да се използва по целия свят, Япония е възприела културата на „поддържане на предметите с грижа и използването им за дълго време“, датираща от древни времена.

Острие, което губи остротата си, се наточва отново, дръжката му се заменя и той се съживява многократно. По този начин японският нож е истинска кулминация на изключителните аспекти на японската култура, почитани по целия свят.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече