Плочки за малки бани: Съвети за създаване на усещане за голямо пространство

0

Малката баня може да е прекрасно предизвикателство – тя изисква креативност и внимание към детайла. Със съобразителен подход и хитри дизайнерски трикове, тези помещения могат да създадат усещането за широта, да изглеждат стилни и да бъдат функционални. Един от ключовите аспекти при обзавеждането на компактни бани е правилният избор на плочки за баня. Те покриват голяма повърхност и именно поради това могат да бъдат използвани, както за да “съберат” помещението, така и да го “отворят” визуално.

Да започнем с цветовете – те имат огромно значение

Светлата палитра е безспорен фаворит, когато трябва да придадем обем на малкото пространство. Цветове като бял, кремав, бежов или бледосини и зелени нюанси отразяват светлината, а това автоматично прави помещението да изглежда по-просторно. Тези тонове също така са лесна основа за добавяне на акценти, когато пожелаете да внесете повече индивидуалност и цвят с кърпи, декорации или дори килимче за баня.

Освен цвета, важен е и размерът на плочките. По-големите формати създават усещането за по-изчистен, семпъл дизайн, който “отваря” помещението. Малките мозайки имат своя чар, но поставени навсякъде в малка баня, могат да предизвикат усещане за накъсаност и затворено пространство. Заложете на плочки в размер около 60х60 см или дори по-големи, с минимален брой фуги между тях.

Огледала, гланцирани повърхности и още за отражението

Големите огледала са верен помощник в играта с илюзията за пространство. Разположено над мивката, на цяла стена, или дори като фасада на душ кабината, огледалото удвоява размера на банята поне визуално. Отражението на светлина е важен съюзник, затова, освен огледала, помислете и за други отразяващи повърхности. Гланцираните плочки са прекрасен избор – те отразяват светлината и помагат помещението да изглежда по-просторно. Огледални плочки също са интересен вариант, но трябва да се използват разумно, за да не се прекали и те да имат по-скоро негативен ефект за усещането на пространството.

Дизайнът е в помощ

Освен цветовете и отразяващите повърхности, самият дизайн и оформлението на банята са от съществено значение. Минималистичен, семпъл дизайн винаги е работещ вариант за малко помещение. Липсата на излишни мебели, шкафове и прекалено много детайли спомага пространството да изглежда чисто и по-широко. Висящите тоалетни са чудесен вариант – те заемат по-малко място визуално и освобождават пода, което създава илюзия за повече пространство. Помислете за опцията за отворени рафтове вместо шкафове – така ще запазите вещите си подредени, но няма да имате тежки „блокове“ от мебели, които да „притискат“ банята.

Няколко допълнителни съвета

За да създадете допълнителна илюзия за по-голямо пространство, използвайте едни и същи плочки за пода и за част от стените. Това ще размие границите и ще уголеми визуално банята. Ако се чувствате смели, добавете хоризонтални или вертикални линии – под формата на акцентни плочки или пък просто през разположението на самите плочки. Ивица с хоризонтални плочки ще “раздърпа” стената, правейки помещението да изглежда по-широко, докато вертикална линия, направена от плочки, ще създаде илюзия за по-висок таван.

Повече информация, както и модели, може да разгледате на сайта на https://www.geraka.com/

С тези идеи и малко творчески подход, можете да преобразите малката си баня в луксозно, комфортно и въздушно пространство, където времето за релакс ще бъде наистина приятно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече