Ще има два отделни списъка на 9 юни за гласуването за Европарламент и за Народно събрание

0

Ще има два отделни избирателни списъка за всеки вид избор, защото са различни избирателните права на гражданите. Това заяви председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова пред bTV по повод изборите на 9 юни за Народно събрание и за Европейски парламент, предава БТА.

Тя припомни, че за първи път имаме тази комбинация от избори.

„И двата избора са с кандидатски листи и с преференции за кандидатите във всяка една листа. Различни са и избирателните права на избирателите в изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент. За европейските избори има изискване за уседналост. Например право да гласуват за тези избори за Европейски парламент имат българските граждани, които имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес в страната или постоянен адрес в страната и настоящ адрес в друга страна членка на Европейския съюз три месеца преди изборния ден. Това изискване за уседналост важи и за кандидатите за членове на ЕП, но там изискването е шест месеца да имат такава уседналост преди изборите. Тези изисквания ги няма за изборите за народни представители“, обясни Нейкова.

Тя добави, че в изборите за членове за ЕП могат да гласуват и граждани на други държави членки на ЕС, които имат статут на постоянно или продължително пребиваващи в страната и имат адрес на пребиваване в страната към 9 март 2024 г.

По думите ѝ ЦИК няма как да не се справи с изборите без значение кои са те и на коя дата.

„Когато в последния момент има неизвестност дали ще бъдат на една и съща дата изборите за Народно събрание и за Европейски парламент се наложи да изработваме всички изборни книжа, решения, документация във варианти. Във вчерашния ден, когато бяха издадени от президента двата указа за насрочване на изборите приехме хронограмата за тях, изборните книжа в по-голямата им част и тези, които касаят най-вече регистрацията за участие на партии и коалиции в изборите, и за избирателните списъци и една голяма част от основните решения за организацията на изборите“, допълни председателят на ЦИК.

За това колко ще струват изборите „две в едно“ Нейкова каза, че проектът за план-сметката е около 98 млн. лева, като за ЦИК са 4,4 млн. лева.

Междувременно от решение на ЦИК става ясно, че членовете на РИК и на СИК/ПСИК в страната ще получат по-високи възнаграждения за подготовката и произвеждането на изборите две в едно, добавя БТА.

На парламентарните избори през април месечното възнаграждение за председател на РИК беше между 1700 и 1850 лв., като сега то става 2300 лв. Възнагражденията за член на СИК/ПСИК в страната нарастват от 195 на 234 лв.

Mесечнотo възнаграждение на членовете на РИК за подготовка и произвеждане на изборите e 2300 лв. за председател, 2100 лв. за заместник-председател, 2100 лв. – за секретар и 1900 лв. за член.

Еднократно възнаграждение от 400 лв. ще получат членовете на РИК за подготовка на материали, за обучение на членовете на СИК, за предаване на книжа и материали на СИК, за приемане на протоколите на СИК с данните от гласуването, подготовката на протоколите на СИК и на РИК, както и на останалите книжа и материали за предаване на ЦИК.

За сравнение месечното възнаграждение на членовете на РИК за подготовката на парламентарните избори през април миналата година в изборни райони с до 400 секции включително, за председател е било 1700 лева, за заместник-председател – 1615 лева, за секретар – 1615 лева, за член – 1530 лева. А в изборни райони с над 400 секции за председател е 1850 лева, за заместник-председател – 1750 лева, за секретар – 1750 лева, за член – 1600 лева.

За вота през юни членовете на СИК/ПСИК в страната ще получат 275 лв. за председател, 255 лв. за зам.-председател, 255 лв. за секретар и 234 лв. за член.

За участие в обучението на СИК/ПСИК от РИК се изплаща допълнително по 20 лв. За получаването на бюлетините и другите изборни книжа и материали в деня преди изборите, както и за подреждане на помещението за гласуване, се изплаща по 15 лв. на всеки участвал член на СИК.

Членовете на СИК/ПСИК, които представят протоколите на СИК/ПСИК и другите изборни книжа и материали в РИК, съответно в общинската администрация, получават допълнително по 25 лв.

За произвеждане на изборите през април 2023 г. възнаграждението на председател на СИК/ПСИК е било 250 лева, за заместник-председател – 225 лева, за секретар – 225 лева, за член – 195 лева.

В решението на ЦИК за предстоящия вот се посочва, че с решение на РИК могат да се създават работни групи от специалисти, които да подпомагат дейността на районната комисия. Съответно с решението на РИК се определят специалистите, техните функции, периодът на подпомагане и размерът на възнаграждението, се посочва още в решението на ЦИК.

За подпомагане на дейността на РИК в изборите през април 2023 г. възнаграждението за специалист – експерт към РИК беше 1200 лв. месечно, а за специалист – технически сътрудник към РИК – 780 лв. месечно.

Сравнение с 2 октомври 2022 г.

Месечното възнаграждение на членовете на РИК за подготовка и произвеждане на изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г., в райони с до 400 секции включително, за председател е било 1150 лева, за заместник-председател – 1090 лева, за секретар – 1090 лева, за член – 1030 лева. В райони с над 400 секции месечното възнаграждение на членовете на РИК за председател е било 1280 лева, за заместник-председател – 1210 лева, за секретар – 1210 лева, за член – 1150 лева.

Еднократното възнаграждение на членовете на СИК/ПСИК за произвеждане на изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г. за председател е било 115 лева, за заместник-председател – 100 лева, за секретар – 100 лева и за член – 85 лева.

Наеманите специалисти за подпомагане дейността на РИК са били с месечно възнаграждение от 850 лв. за специалист – експерт към РИК, и 640 лв. месечно за специалист – технически сътрудник към РИК.

С приетите промени в Изборния кодекс в края на 2022 година депутатите решиха, че възнаграждението на членовете на секционните избирателни комисии не може да е по-малко от една четвърт от минималната работна заплата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече