Кристалина Георгиева избрана за нов 5-годишен мандат начело на МВФ

0

Административният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) обяви, че управляващият директор Кристалина Георгиева е назначена „с консенсус“ за втори петгодишен мандат, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

70-годишната българка беше единственият кандидат за ръководител на МВФ. Следващият ѝ мандат ще започне на 1 октомври 2024 г., в края на настоящия мандат, се казва в изявление на МВФ.

„Бордът е даде висока оценка на силната и гъвкава работа на г-жа Георгиева по време на нейния мандат, справяйки се с поредица от големи глобални сътресения“, посочват от Съвета.

Миналия месец финансовите министри на Европейския съюз одобриха Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ, като на практика гарантираха нейното преизбиране, посочва Ройтерс. Нейните приоритетни области за дългосрочни инвестиции са: климат, изкуствен интелект и стимулиране на капиталовите потоци в Африка.

По традиция европейските страните препоръчват управляващия директор на МВФ, а Съединените щати препоръчват ръководителя на Световната банка.

„Чест е да имам възможността да ръководя МВФ за втори мандат. Благодарна съм за продължаващото доверие на членовете към мен. По-предизвикателният глобален контекст изисква още по-ефективен МВФ. Ще продължа да посвещавам цялата си енергия, за да служа на нашите членове“, написа в Х Георгиева.

„През последните години МВФ помогна на нашите страни членки да се справят с последователни сътресения, включително пандемия, война и конфликти, както и с кризата с разходите за живот“, каза българският икономист, цитирана от Ройтерс и БТА.

„Ние също така засилихме работата си по въпросите на изменението на климата, нестабилността и конфликтите, и цифровия преход, в съответствие с тяхното засилено значение за макроикономическата и финансовата стабилност, растежа и заетостта“, отбеляза Георгиева.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че очаква с нетърпение да работи с Георгиева, за да засили подкрепата на МВФ за страните с ниски доходи и за по-широкия кръг членове чрез добре разработени програми за кредитиране на МВФ.

„МВФ играе важна и уникална роля в международната парична система. Чрез своите политически съвети, отпускане на заеми и изграждане на капацитет, МВФ помага на държавите да възстановят макроикономическата стабилност и да засилят перспективите за растеж“, посочи Йелън.

Георгиева е втората жена, която оглавява МВФ, и първата от страна с развиваща се пазарна икономика. Тя е дванадесетият управляващ директор на МВФ от основаването му през 1944 г., припомня Ройтерс.

Самоопределяща се като „вечен оптимист“, Георгиева ръководи МВФ в период на големи сътресения в световната икономика – от избухването на пандемията от КОВИД-19 само няколко месеца след встъпването й в длъжност, до нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., отбелязва Ройтерс.

В началото тя бе критикувана във и извън МВФ заради това, че включи изменението на климата като фактор в наблюдението на икономиките на държавите членки и заради фокуса й върху развиващите се икономики, припомня агенцията.

Георгиева допринесе за осигуряването на големи заеми за Украйна, контролира преработването на мащабната програма за заеми на Аржентина и работи неотклонно, за да помогне на Китай да възприеме преструктуриране на държавния дълг.

Тя също така преодоля лично предизвикателство през 2021 г., когато изпълнителният съвет на МВФ изрази пълното си доверие в нея след разглеждане на твърдения, че е оказвала натиск върху служители да променят данни в полза на Китай, докато е работила в Световната банка, припомня Ройтерс.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече