Единодушно депутатите гласуваха за вдигане на заплатите в армията

0

Единодушно, със 195 гласа, парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили. Законопроектът е общ, на всички политически сили.

С него от 1 януари 2025 г. възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30% при запазване на изградената диференциация между военните звание и длъжности. Създаването на този механизъм ще даде предвидимост и сигурност на военнослужещите и нужната мотивация да се избере военната кариера, посочват депутатите.

„В момента, с увеличението, което Министерският съвет прие март месец, началната базова заплата за войник 1-ви клас и матрос 1-ви клас е 1450 лв. След това увеличение ще стане 2020 лв. – значително по-атрактивно за хората“, каза председателят на комисията по отбрана от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев.

С промените са изравняват възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР. С тях се въвежда нова система за определяне на основното месечно възнаграждение, което ще се увеличава със специфичен коефициент в зависимост от заеманата длъжност, е записано в доклада на Комисията по отбрана. Ще се постигне и намаляване на съществуващите дефицити от отбранителни способности, особено в направление привличане и задържане на човешки ресурс в системата; повишаване привлекателността на военната професия; подобряване на заплащане на хората в отбраната с цел конкурентност на пазара на труда; механизъм за индексация, която да е социално поносима и да отразява реалното ниво на заплащане в страната; предвидимост на разходите за отбрана в Закона за държавния бюджет за следващата календарна година.

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов заяви от трибуната на Народното събрание, че законовото обвързване на нивата на най-ниското възнаграждение на военнослужещите към средната работна заплата ще доведе до конкурентоспособност на пазара на труда и осигуряване на въоръжените сили с високо мотивиран личен състав.

Министърът изтъкна като аргумент и, че увеличаването на нивата на заплатите на другите служители в сектор „Сигурност“ и в частност в МВР, може да доведе до незабавно преливане на подготвените кадри от армията към системите с по-високо заплащане.

Отбранителните способности на въоръжените сили, позволяващи изпълнението на задачите на военнослужещите са в пряка зависимост от наличния човешки ресурс, изтъкна Запрянов. В момента, по думите му, във въоръжените сили има некомплект за около 6000 длъжности за военнослужещи. Затова предотвратяването на увеличаването на некомплекта от личен състав и задържането на служба е основен приоритет предвид обема на разходваните материални, финансови и времеви ресурси за подготовката на личния състав до достигане на необходимото ниво за пълното му функционално използване, заяви министърът. Според действащите разпоредби в закона военнослужещите имат право на основно месечно възнаграждение, съответстващо на заеманата длъжност и военно звание. Базата за определяне размера на основното възнаграждение за най-ниската длъжност се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, посочи още Атанас Запрянов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече